Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El govern valencià veu ‘exagerades i grotesques’ les crítiques pel tancament de TV3

La portaveu del govern valencià, Paula Sánchez de León, ha dit aquest divendres que l’apagada de TV3 ‘no és tancament ni censura sinó cessament d’emissions per no ajustar-se a la legalitat’. Sánchez de León ha criticat les ‘frases exagerades i grotesques vinculant el tancament a accions feixistes’ i ha considerat que ‘l’única actuació delictiva’ ha estat ‘l’atac gairebé terrorista al web de la Generalitat Valenciana‘. Preguntada sobre si no veia convenient mantenir les emissions en favor de la llengua, ha dit que el seu govern no entén que català i valencià són la mateixa llengua, i ha condicionat un acord de reciprocitat a la concessió d’un tercer múltiplex digital per part del govern espanyol.

Redacció
Redacció 18/02/2011

El tancament d’emissions TV3 al País Valencià ha ocupat bona part de l’atenció de la roda de premsa posterior al ple del govern valencià d’aquest divendres. En finalitzar la lectura dels acords de govern i abans del torn de preguntes, la mateixa portaveu de l’executiu popular, Paula Sánchez de León, s’ha adreçat als mitjans per ‘matisar’ algunes coses en relació amb aquesta qüestió.

Sánchez de León ha dit que ‘no es tracta d’un tancament ni de censura sinó del cessament d’emissions per no ajustar-se a la legalitat vigent’ i ha criticat ‘els que han qualificat aquest tancament amb alguna frase exagerada i grotesca, vinculant-la a accions feixistes’. La consellera ha considerat que ‘l’única actuació delictiva i il·legal que s’ha produït ha estat l’atac gairebé terrorista al web de la Generalitat Valenciana amb el qual han aconseguit blocar-la‘ i ha alertat que s’ha anunciat un atac massiu per aquesta tarda.

En relació amb la modificació de la llei valenciana de l’audiovisual que imposa sancions de 120.000 euros anuals per continuar emetent TV3, la consellera portaveu ha dit que s’ha modificat per harmonitzar les multes amb les normatives estatals.

El govern valencià segueix demanant un tercer múltiplex per al País Valencià per garantir la reciprocitat de TV3 i Canal 9
Paula Sánchez de León ha explicat que el seu govern manté la reclamació d’un tercer canal múltiplex digital per al País Valencià per equiparar-se amb Catalunya i ha lamentat que el Ministeri d’Indústria no el concedeixi. Aquesta és, segons que ha explicat, la motivació per no signar un acord de reciprocitat amb Catalunya.

‘Partim de la premissa d’un tercer canal múltiplex per parlar de reciprocitat, al mateix nivell que Catalunya, en aquesta mateixa línia ens anem a moure, no hem tingut converses al respecte amb el nou conseller, espero tenir-la en la pròxima cita que li he sol·licitat’, ha dit Sánchez de León. La consellera portaveu havia explicat moments abans que ha demanat una reunió amb el nou conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per tractar sobre els continguts del web Culturcat.cat, que inclouen aspectes que considera propis del País Valencià.

Preguntada sobre la voluntat de reciprocitat d’emissions des de Catalunya, Sánchez de León ha insistit que des del moment de l’adjudicació de les llicències de TDT el País Valencià demana al ministeri un canal múltiplex més per signar la reciprocitat. En aquell moment, ha dit, ‘el que no va obtenir llicència emetia de manera il·legal o al·legal semipermesa perquè no hi havia regulació’.

A preguntes de si no considerava que era més beneficiós per a la llengua mantenir les emissions de TV3, Sánchez de León ha dit que el seu govern no entén que català i valencià són la mateixa llengua, ‘no entrarem en una disquisició filològica perquè no és el moment, entenem que el nostre estatut reconeix que la nostra llengua és el valencià no el català i les emissions de TV3 estaran condicionades al fet que existeixi un acord de reciprocitat entre territoris i no a qualsevol altra consideració’, ha dit.