Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Govern no descarta crear una auditoria externa ja que no es donen les condicions per un traspàs en Rodalies

|

- Publicitat -

El vicepresident del Govern ha presidit aquest dijous la tercera reunió del Consell d’Impuls i Seguiment del desplegament de l’Estatut, on han participat els consellers Joan Saura i Antoni Castells, així com representants de tots els grups parlamentaris excepte el mixt, que ha excusat la seva assistència. Aquest és un òrgan creat pel Govern per permetre la participació dels grups parlamentaris en el desplegament de l’Estatut. Carod ha avançat que la propera comissió bilateral se celebrarà abans de final d’any, segons les previsions.

Per tal de començar a preparar les futures reunions, el Consell d’Impuls i Seguiment ha tractat de qüestions com l’estat de les 40 transferències que es desprenen directament de l’Estatut, el sistema de finançament, l’acord per les inversions de l’estat a Catalunya o bé les infraestructures. Sobre aquesta última qüestió, la principal ha estat el futur traspàs de Rodalies.

Publicitat

Carod-Rovira ha avançat que de moment es manté la previsió que el traspàs es pugui començar a fer a partir del proper 1 de gener, tot afegint que ‘les circumstàncies diran si és realista o no que es mantingui aquesta data’. El vicepresident ha dit que ‘els traspassos han de ser fets amb condicions’ i ‘avui no es donen les condicions perquè el traspàs es pugui efectuar’. Carod creu ‘una evidència’ que ‘això no funciona, que el servei no està en condicions’ i que ‘Catalunya no es mereix un servei d’aquestes característiques’. Carod ha dit que el Govern ‘assumirà la seva responsabilitat quan es donin les condicions de qualitat de traspàs, de recursos econòmics, d’assumir al 100% el que ens corresponguin, però no que ens traspassin un problema’.

‘El que no pot ser és que algú pretengui traspassar-nos un problema i espavileu’, ha dit, i ‘hi ha massa coses per pensar que ara, finals d’octubre, no estem en les millors condicions per acceptar el traspàs del servei’. Si és possible que això arribi l’1 de gener, ha dit Carod, ‘ens en felicitarem’, però ha afegit que ‘el primer és la seguretat de la gent i les persones que treballen en la millora de l’estructura ferroviària’. Per Carod, ‘tant de bo fos possible mantenir la data, però en aquests moments no estic en condicions ni de deixar la data com a fixar ni assegurar que ens en anem més enllà’.

A més, el vicepresident ha apuntat que ‘caldrà veure quin operador es fa càrrec de la gestió del servei’ i si aquest s’encarrega a l’actual, Renfe, o si s’obren altres possibilitats, com que la Generalitat creï una empresa pròpia o bé utilitzi FGC. A més, Carod també ha afegit que s’haurà d’analitzar l’oportunitat de disposar d’una auditoria externa independent en el moment que el traspàs es produeixi a Catalunya. El vicepresident diu que aquesta qüestió no s’ha plantejat en forma de votació, sinó que ho ha plantejat un grup de l’oposició i ‘des del Govern hem dit que no ho descartàvem’, ja que aquest era ‘un dels punts’ que tenia l’executiu per preparar el model de traspàs.

Negociació del Prat

D’altra banda, Carod ha recordat que en la llista de 40 transferència que la Generalitat demana també hi ha la de l’aeroport del Prat, encara que no emani directament de l’Estatut. En aquest sentit, ha lamentat que el govern espanyol no hagi iniciat encara les negociacions sobre aquesta qüestió, tot recordant que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va comprometre que comencessin a la tardor.

El finançament, nou ‘objectiu clar’

El vicepresident del Govern també ha assegurat que a partir d’ara el Govern es fixa la negociació del nou sistema de finançament com ‘un objectiu clar per al pròxim any’. En aquest sentit, ha recordat que l’acord s’ha d’assolir abans del 9 d’agost del 2008, tal com marca l’Estatut, i que en aquesta data ‘s’han d’haver concretat els punts bàsics del model’. Carod creu que s’hauran de tenir en compte factors com l’evolució demogràfica de Catalunya, així com la baixada ‘de forma notable’ dels impostos de base immobiliària, fet que ha provocat que ‘la recaptació hagi baixat de manera significativa’.

Carod ha apostat perquè la Generalitat participi en la recaptació dels impostos, tingui capacitat normativa i ho canalitzi a través d’un consorci tributari. A més, el vicepresident ha afegit que el Govern ‘vol continuar exercint la solidaritat amb els territoris de l’estat que més ho necessitin’, tot alertant que ‘no tindria sentit’ que després ‘la societat catalana estigués pitjor que aquells territoris destinataris d’aquesta solidaritat’. El vicepresident ha recordat que les CCAA ‘estan assumint despeses a un creixement impensable fa uns anys’, i mentrestant ‘no creix de forma adequada el nivell d’ingressos’.

Sobre el finançament, Carod ha mostrat la voluntat del Govern que aquest nou sistema de finançament ‘sigui una opció de país’ i que ‘tots els agents polítics, econòmics i socials, s’impliquin a fer front comú per obtenir per a Catalunya el finançament que es mereix’, tot i que ha afegit que ‘hi ha gestions que corresponen exclusivament al Govern’ i que és aquest qui té ‘l’obligació legal’ de fer les negociacions. En tot cas, el vicepresident veu difícil que aquest acord es pugui aconseguir amb el govern espanyol en un marge de dos o tres mesos, abans de les eleccions generals. ‘Tant de bo es pugui fer abans del cicle electoral’, ha dit, però ‘no crec que sigui fàcil que estigui fet en tres mesos’.

Una altra qüestió tractada a la reunió és l’acord sobre la disposició addicional tercera de l’Estatut, que tracta de les inversions en matèria d’infraestructures de l’estat a Catalunya. Carod ha reiterat la satisfacció del Govern per aquest acord, tot dient que va ser un ‘èxit important de negociació’ i assegurant que ‘hi ha garanties d’execució’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut