Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

El Govern espanyol torna a perseguir les candidatures de l’esquerra independentista basca

L’advocat de l’Estat, en nom del Govern espanyol, ha presentat aquest dijous al Tribunal Suprem els escrits d’impugnació de les candidatures d’Askatasuna i Democràcia 3 milions (D3M). Amb aquesta maniobra, Madrid espera que el Tribunal Suprem resolgui abans de diumenge per impedir que accedeixin al cens electoral. Segons l’advocat general de l’Estat, Joaquin de Fuente Bardají, existeix ‘una contaminació en les persones, l’objecte, disseny i conformació, amb la intervenció de partit il·legalitzats’. Aquest dimecres va ser la fiscalia la que va demanar la impugnació de les llistes, en un calc de les maniobres que, d’ençà de la llei de partits impulsada per José Maria Aznar, persegueixen les candidatures de l’esquerra independentista basca per tal que no puguin presentar-se a les eleccions, en aquest cas les d’Euskadi, que es celebraran l’1 de març.

Redacció
Redacció 05/02/2009

L’advocat de l’Estat ha decidit impugnar les llistes de D3M a través d’un recurs contenciós-electoral, mentre que en el cas d’Askatasuna ho ha fet a través d’un incident d’execució de la sentència que va il·legalitzar Batasuna, ANB i PCTB. El cas d’Askatasuna serà ‘més complicat’, ha assegurat Bardají. Com ha mesura cautelar mentre es resol, l’advocat de l’Estat ha demanat una resolució abans de les dotze de la nit el dissabte per impedir que accedeixin al cens.

L’escrit d’impugnació que la fiscalia general de l’Estat se sosté en l’argument que tant D3M com el partit polític Askatasuna neixen com a ‘fruit de l’impuls i planificació de l’entorn ETA-Batasuna per a estar present en aquestes eleccions’. Amb aquesta finalitat, es va dissenyar D3M, segons la fiscalia, una ‘candidatura contaminada’ en format d’agrupació d’electors.

Una segona candidatura, Askatasuna, que ha ‘intentat desvincular-se ‘ de l’entorn d’ETA mitjançant la configuració de llistes amb persones sense trajectòria política relacionada amb formacions il·legalitzades.

L’element essencial pel qual el Ministeri Públic sol·licita la impugnació de D3M és ‘l’acusada presència en la gairebé totalitat de les llistes electorals de membres vinculats a partits polítics ja il·legalitzats’.En concret, dels 84 candidats que integren les llistes de D3M, 82 d’ells han tingut vincles ‘estrets i recents amb formacions il·legalitzades’.