Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El govern espanyol proposa millorar el finançament català en només 1.200 milions

El govern espanyol ha proposat a la Generalitat de millorar el seu sistema de finançament en només 1.200 milions d’euros addicionals el primer any, 1.600 el segon i 2.000 el tercer. Avui s’ha reunit la part catalana de la comissió mixta d’Afers Econòmics estat-Generalitat, que negocia el nou model de finançament, per valorar-ho i ha conclòs que era una oferta insuficient. La xifra, explicitada pel conseller d’Interior, Joan Saura, és inferior a les conegudes fins ara: La Vanguardia va filtrar dilluns que rondaria els 1.400 milions, CiU proposa que sigui de 5.200, i la Cambra de Comerç de Barcelona, de 3.500 -xifra que al setembre va reduir a 1.750. El Partit Popular i Convergència i Unió insten el Govern a fixar una data límit per arribar a un acord.

Redacció
Redacció 19/03/2009

Saura ha dit: ‘Això és inacceptable. S’ha dit no al model, ja que no assegura gradualment que l’evolució dels ingressos sigui positiva’. En conversa informal amb els periodistes als passadissos del Parlament, el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha dit que el govern català manté una posició unànime sobre el tema, perquè no compleix els mínims acceptables, ni per la quantia econòmica ni pel model proposat.

Saura ha afegit que havien decidit de reclamar al govern espanyol que millorés el model i posés sobre la taula unes xifres de finançament ‘que siguin dignes per a Catalunya’. En aquest context, ha apuntat que el govern està obert al diàleg, però ha assegurat que ‘això no pot ser així absolutament sempre. Necessitem que hi hagi una bona negociació i si el problema és que no hi hagi govern gallec, que hi hagi govern gallec, però estem disposats a negociar quan calgui’, ha declarat. ‘No signarem un acord dolent, perquè ja ho haguéssim pogut fer. Més que aixecar-se de la taula si no hi ha acord seria passar un capítol’, ha dit.

Veient la proposta espanyola, la part catalana es planteja de donar per tancada en unes setmanes la negociació sobre el nou sistema de finançament, perquè constata que hi ha escassos avenços negociadors.