Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El govern espanyol es fa enrere i ajorna la limitació dels crèdits als ajuntaments fins el 2011

El govern espanyol ha fet marxa enrere i ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) una ‘correcció d’errors’ on modifica la data d’entrada en vigor de la limitació de crèdits als ajuntaments i l’endarrereix sis mesos. El BOE va publicar dilluns un primer decret que establia que els ajuntaments no podrien demanar crèdits a partir d’aquest dimarts, fet que ha provocat les queixes dels consistoris i fins i tot presses per aprovar durant la jornada d’ahir la signatura de crèdits. Finalment, aquest dimats la publicació del BOE estableix que la data d’entrada en vigor de la limitació és l’1 de gener del 2011 i que el decret tindrà vigència fins el 31 de desembre del 2011.

Redacció
Redacció 25/05/2010

L’executiu espanyol respon d’aquesta manera a l’allau de crítiques que li van arribar aquest dilluns des dels consistoris i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que va transmetre el seu malestar al vicepresident Tercer, Manuel Chaves, en una reunió a mitja tarda. Els ajuntaments es queixaven de la celeritat de la mesura que entrava en vigor l’endemà de la seva publicació per sorpresa al BOE.

En conèixer el contingut del decret molts ajuntaments van aprofitar les últimes hores de què disposaven per signar crèdits. És el cas de Sant Cugat del Vallès, Girona, Tarragona i les diputacions de Tarragona i Lleida, que van aprovar crèdits extraordinaris per la via d’urgència. Molts altres consistoris van lamentar profundament una mesura que els impedia endeutar-se fins a l’1 de gener del 2012, més quan la majoria de les operacions ja estaven pactades i s’havien d’aprovar als plens ordinaris de juny.

Finalment el BOE d’aquest dimarts in trodueix una dotzena de correccions al decret, la més destacada de les quals assenyala que ‘on diu a partir de l’entrada en vigor de la present norma i fins el 31 de desembre del 2011 ha de dir a partir de l’1 de gener del 2011 i fins el 31 de desembre del 2011’.