Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El Govern espanyol denega a les Illes el règim fiscal especial canari

Una mostra més que l’Estat de les autonomies no funciona gaire bé. Els greuges comparatius són constants. Ara és el torn per als dos arxipèlags que té l’Estat espanyol. I és que des de les Illes Balears es queixen de no tenir el mateix règim fiscal especial que sí té  la comunitat canària. El Govern espanyol s’excusa dient que no és una qüestió purament geogràfica el règim especial de les Canàries sinó el seu índex inferior de renda per càpita en comparació amb l’Estat espanyol.

Redacció
Redacció 29/07/2007

Al congrés dels diputats es va donar una extranya situació. Un diputat del PP, Joan Salord, de les Illes va preguntar a l’executiu espanyol sobre perquè les Illes Balears no reben el mateix tracte fiscal, el règim fiscal especial, que s’aplica a les Illes Canàries. La resposta socialista va ser contundent.

Segons el Govern espanyol “el major desenvolupament econòmic i social” de les Illes Balears en comparació amb la mitjana estatal “no fan necessària” l’adopció d’un sistema especial de finançament com sí tenen a les Illes Canàries.

Així, l Règim Especial de les Illes Canàries pretén aconseguir “un equilibri just i adequat” entre aquestes i l’Estat. Aquest Règim Especial preveu quotes determinades de finançament per mirar d’atenuar els inconvenients que presenta la “insularitat”, i notables avantatges fiscals en aquest sentit. Però l’executiu espanyol afirma que en realitat aquest Règim Especial canari és degut a la mitjana de riquesa per càpita de les Canàries, inferior a la mitjana estatal, i no pas només a la insularitat. Per a l’executiu espanyol, les dades econòmiques de les Illes Balears “no justifiquen l’establiment d’especialitats fiscals que promoguin el seu desenvolupament econòmic i social”, ja que aquestes disposen d’un nivell més elevat de renda.

A més a més el govern espanyol justifica també aquesta postura perquè les Canàries estan considerades com a “regió ultraperifèrica”, de manera que rep certs ajuts estatals permesos per la Unió Europea, cosa que no poden fer les Illes Balears i Pitiüses.