Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

El govern espanyol arriba tard i derrapant a la suspensió del 9-N

Ho volen impugnar tot, sigui passat, present o futur i de forma immediata. Segons la vicepresidenta espanyola, la suspensió  afectarà, a més de les “innombrables actuacions”  respecte a la consulta fetes fins ara, a “les que pretengui fer” en la  setmana que quedi  per a la celebració del 9-N. L'executiu espanyol basa part de la seva impugnació en el no rés, principalment posa en dubte el paper dels “voluntaris” i en les “instruccions” que la Generalitat hagi pogut donar als directors de centres educatius. “Tothom sap” que a “determinats servidors públics” se'ls ha demanat “obligacions addicionals per a aquest dia”, com els directors dels col·legis i instituts “que tenen obligatorietat de preservar” la seguretat dels centres, ha dit Sáenz de Santamaría tal com recull l’ACN.

Redacció
Redacció 31/10/2014

Els voluntaris hores d'arara ja saben el lloc que ocuparan a la consulta

Una de les principals raons per l’aprovació de la impugnació del procés participatiu ha estat, segons Sáenz de Santamaría, protegir els funcionaris de Catalunya, “que com a ciutadans d'Espanya, no s’hagin de veure pressionats a desobeir la llei”, parla dels 40.000  voluntaris que no s'aturaran i qu emolts expliquen a les xarxes amb orgull que ja saben el lloc que ocuparan a al consulta.  
 
El recurs arribarà aquest mateix divendres al Registre del TC.
 
Els magistrats el tindran sobre la taula dimarts quan celebrin la reunió del ple ordinari. En aquest ple abordaran i previsiblement admetran a tràmit el text, fet que provocarà la suspensió immediata -i amb efecte retroactiu des d'aquest mateix divendres- de totes les actuacions de la Generalitat encaminades a fer realitat el 9-N.
 
Sáenz de Santamaría ha concretat que el recurs que presentarà el govern espanyol a l'alt tribunal contra el procés participatiu inclou la suspensió de les actuacions de preparació relatives al 9-N, ja siguin accions que s'han pres fins ara com futures.
 
La vicepresidenta ha argumentat la decisió al·legant que és la mateixa data i pregunta que la consulta i ha recordat que el president de la Generalitat, Artur Mas, es va referir al procés participatiu assegurant que en allò essencial era el mateix perquè hi haurà paperetes i unes.
 
“S'ha organitzat la consulta sense base legal i sense les garanties legals més bàsiques. No hi ha cens i el procés està pilotat per aquells que defensen un resultat concret”, ha defensat per després considerar que els voluntaris encarregats de comptar els resultats han estat “captats i instruïts”.
 
Sáenz de Santamaría ha recordat que l'informe del Consell d'Estat considera que “eleva la gravetat” el fet que el procés es vulgui fer amb voluntaris. I sobre aquesta qüestió ha retret la Govern que col·loqui als seus funcionaris en la “intempèrie legal” i que els faci assumir les responsabilitats que, segons la vicepresidenta, Mas no ha volgut assumir.
 
Advertència a Mas
 
Les manifestacions del president de la Generalitat respecte al fet que la suspensió del TC ja no podrà evitar la celebració de la consulta han provocat una advertència per part de la vicepresidenta, que ha assegurat que Mas ha fet “un pas més” fora de la Constitució.
 
Segons Sáenz de Santamaría, Mas hauria de ser “conscient” que “si en el primer referèndum vulnerava la constitució ara vulnera els drets dels ciutadans als que representa” i que “està traslladant una responsabilitat als qui no tenen obligació política i jurídica” d'actuar.
 
També ha assegurat que la Generalitat ha “comminat” als mitjans de comunicació a Catalunya que “publiqui gratuïtament” anuncis del procés, i ha advertit que cal ser “seriosos” perquè les garanties democràtiques i la llibertat de premsa no permet posar els ciutadans en aquesta tessitura.

Relacionats