Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

El Govern espanyol adverteix que el 10J no serà un ‘punt d’inflexió’ en res

Un dia després de la històrica i massiva manifestació independentista al centre de Barcelona, han continuat les declaracions dels dirigents polítics i institucionals. Des de la Moncloa, el Govern espanyol ha negat que el milió i mig de persones al carrer suposi un ‘punt d’inflexió’ en la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol, desmentint així les declaracions que van fer aquest dissabte els líders dels partits catalanistes. La Moncloa ha volgut deixar clar que caldrà acatar una sentència que, segons ells, valida el ‘95%’ de l’Estat. Tot i aquesta reacció de l’executiu espanyol, el Govern català ha demanat al PSOE ‘una resposta clara i contundent’ des del govern espanyol per refer els ponts que la sentència del Constitucional ‘ha trencat’.

Redacció
Redacció 12/07/2010

El govern espanyol ha mostrat el seu ‘respecte’ a la manifestació i ha admès que la marxa va ser ‘important i nombrosa’, però no creu que suposi un ‘punt d’inflexió’ en les relacions entre Catalunya i l’Estat. Fonts de La Moncloa han dit que el fet que el TC fes públic el document 24 hores abans de la manifestació i el clima ‘preelectoral’ que es viu a Catalunya podent haver contribuït a que ‘no s’hagi llegit amb calma’ un text que, reiteren, valida el ‘95%’ de l’Estatut.

La Moncloa li ha restat importància a la manifestació tal com la van entendre els polítics catalanistes que hi van participar. El president de CiU, Artur Mas, va destacar que marcaria un abans i un després en la història de Catalunya. Tot i aquestes valoracions de fonts de la Moncloa, el Govern ha llançat la pilota sobre el terrat del govern Zapatero. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha demanat al PSOE una resposta ‘clara i contundent’ des del govern espanyol per refer els ponts que la sentència del TC ‘ha trencat’. Nadal ha assenyalat que ‘cal recuperar la integritat de l’Estatut vigent, que ha estat mutilat pel Tribunal Constitucional’. Així mateix, el conseller hs demanat unitat entre els partits aquesta setmana en el debat de política general al Congrés dels Diputats.

En aquest context, el president d’ICV i conseller d’Interior, Joan Saura, ha afirmat que l’èxit de la marxa suposa un ‘missatge claríssim’ al govern espanyol per tal de ‘refer’ el pacte polític i el diàleg’ després de la retallada del TC.

El president no ha llançat cap missatge al govern espanyol i s’ha limitat a qualificar la ‘gran manifestació’ per ‘protestar en contra de la sentència restrictiva del Tribunal Constitucional i defensar la dignitat de Catalunya’, d”unitària, cívica i democràtica’. Montilla ha assegurat que ‘defensar l’autogovern no és una abstracció, sinó tenir les eines, els instruments i els recursos per poder fer allò que la ciutadania necessita i mereix.

Reunió Zapatero-Montilla

Montilla i el cap del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, tenen previst reunir-se en els pròxims dies per abordar les conseqüències de la sentència. La trobada es podria produir després del debat de política general del Congrés dels Diputats dels dies 14 i 15 de juliol, i en tot cas abans de la conferència que el president espanyol té previst oferir a Barcelona el 23 de juliol.

Relacionats