Dimarts, 5 de juliol de 2022 - Edició 1440
La República

El diputat dels Verds portarà el Congrés davant del TC per no tramitar preguntes sobre el rei

El diputat dels Verds adscrit al grup socialista del Congrés, Francisco Garrido, recorrerà en empara davant del Tribunal Constitucional si la mesa del Congrés insisteix en la seva posició de no tramitar preguntes parlamentàries sobre les activitats de la família reial. De moment, ha presentat un escrit de reconsideració a la mesa de la Cambra i portarà a terme la seva advertència d’anar al TC si persisteix en la inadmissió a tràmit d’aquest tipus de qüestions.

Redacció 18/05/2007

Fa un parell de setmanes, Garrido va presentar un escrit que acusava la família reial de “menysprear la sanitat pública espanyola” i publicitar “sense cap pudor” la sanitat privada perquè “confien la seva salut” a centres com la Clínica Ruber, l’elegida pels Prínceps d’Astúries per al naixement de les seves dues filles.

En opinió seva, l’actitud de la família reial “és de dubtosa eticitat” i suposa “un dany moral i públic per a un dels millors sistemes sanitaris del món, com és l’espanyol”. Per això, emplaçava l’executiu a explicar si hi ha “algun contracte o conveni” entre la Clínica Ruber i la casa del rei i a pronunciar-se sobre la decisió dels membres de la família reial d’anar a la sanitat privada.

La mesa de la cambra ha rebutjat l’admissió a tràmit d’aquesta qüestió al·legant que, d’acord amb el que es disposa a la Constitució, “la persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat”.

I després d’aquesta negativa, Garrido ha dirigit un escrit a la taula perquè reconsideri la seva decisió, atès que “només pretén” l’exercici del “control parlamentari de l’activitat d’institucions de l’Estat”. “Control parlamentari i responsabilitat legal no són expressions sinònimes i, per tant, la inviolabilitat i la irresponsabilitat que determina la Constitució envers el rei no afecta el control parlamentari dels seus actes”, agrega.