Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El Congrés dels Diputats rebutja les esmenes a la totalitat als pressupostos

El Ple del Congrés dels Diputats ha donat via lliure aquest dimecres als pressupostos generals de l’Estat per al 2009. L’acord del PSOE amb el PNB i el BNG ha permès rebutjar per 177 vots i una abstenció contra 170 les esmenes a la totalitat de PP, CiU, ERC-ICV-IU, CC i UPyD. Un dels dos diputats d’UPN ha seguit les directrius de la seva formació i s’ha abstingut, mentre que l’altre ha votat amb el PP.

Els nacionalistes bascos i gallecs han justificat el seu suport al govern espanyol per la necessitat d’introduir estabilitat a la política econòmica de l’Estat El PNB ha recordat a Rajoy que tan només el seu partit i l’esquerra abertzale han criticat el seu acord amb els socialistes.

Redacció
Redacció 22/10/2008

Un cop rebutjades les esmenes a la totalitat els pressupostos continuen el seu curs amb les negociacions de les milers d’esmenes parcials que hi presentaran totes les formacions. Els grups disposen de termini fins divendres per presentar-les al Registre. Posteriorment es debatran en ponència i comissió i retornaran al Ple del Congrés perquè aquest les aprovi o rebutgi.

Conegut per avançat el resultat de la votació, bona part de l’interès de la jornada s’ha centrat en el sentit del vot dels dos diputats d’UPN, que va decidir abstenir-se en la votació. La formació de Miguel Sanz posa en qüestió d’aquesta manera l’aliança que manté amb el PP, que ha amenaçat de trencar l’acord que data de 1991 pel què els populars no es presenten en aquest territori.

A mesura que s’acostava l’hora de la votació d’aquest dimecres s’han intensificat els contactes entre les dues formacions, sense que hagin servit per fer cap acostament. De fet, UPN va iniciar dimarts un expedient a un dels seus diputats, Santiago Cervera, que s’ha oposat públicament a desmarcar-se dels populars i ha acabat votant a favor de les esmenes. L’altre diputat, Carlos Salvador, s’ha abstingut com li demanava el seu partit.