Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El CGE reconeix a Cs i PSC el dret a demanar dictamen de la llei de l’1-O

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha emès un acord en resposta a les peticions que PSC i Cs havien fet per demanar-li dictamen sobre la llei del referèndum, després que la Mesa del Parlament hagi rebutjat aquest dimecres al matí tramitar aquesta reclamació d'informe.

Redacció
Redacció 06/09/2017
L'ens consultiu reconeix al seu escrit el dret dels diputats i dels grups parlamentaris a demanar un dictamen sobre qualsevol llei, i per tant també de la del referèndum. Però tot i això, remarca que el reglament estableix que és la Mesa del Parlament qui ha de tramitar la sol·licitud a petició dels grups parlamentaris.

D'aquesta manera, veu “preceptiu” que si les formacions polítiques ho desitgen que puguin demanar l'informe del CGE però no n'emet un sobre la llei de l'1-O perquè han estat Cs i PSC qui han entrat la petició sense l'acord de la Mesa per tramitar-ho.
 

El ple del Consell de Garanties ha volgut emetre aquest dimecres a la tarda un acord, després que Cs i PSC s'hagin dirigit directament a l'ens consultiu per demanar un dictamen sobre la llei del referèndum del pròxim 1 d'octubre que s'està tramitant a la cambra catalana.

“Caràcter perceptiu”

Així, el CGE ha volgut “fer avinent al Parlament el caràcter preceptiu” de l'obertura d'un període per tal que els grups parlamentaris puguin “sol·licitar dictamen a aquest Consell, en garantia del dret dels diputats en l'exercici de la seva funció”.

 
Tot i reconèixer així que els partits haurien de poder exercir el seu dret de reclamar un informe consultiu, el CGE matisa que “correspon a la Mesa, com a òrgan parlamentari competent per a la qualificació i admissió a tràmit de totes les iniciatives parlamentàries, la tramesa de les sol·licituds de dictamen”.

D'aquesta manera, el Consell de Garanties respon a PSC i Cs que si volen demanar-los un informe, ho han de tramitar a través de la Mesa, que hauria d'acordar la sol·licitud, i no fer-ho directament com han fet ells. En aquest cas, però, la Mesa ha rebutjat la seva petició i no ha tramitat res al respecte.