Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El cantant d’Obrint Pas debuta al món literari amb ‘Històries del Paradís’

El cantant del grup valencià Obrint Pas, Xavi Sarrià, debuta a la literatura amb ‘Històries del Paradís’ (Bromera), una antologia de més de 20 contes en els quals recorre l’‘estreta’ línia que separa la ‘crua’ realitat de la imaginació ‘més surrealista’. El volum, que es publica avui, ‘no és un pamflet de com haurien de ser les coses’ en el món. Contraposa una ‘autocrítica’ al primer món, les societats del qual ‘no saben com omplir de felicitat el seu temps’, amb les societats de l’Àfrica i Sud Amèrica, que ‘amb pocs mitjans intenten combatre la realitat per ser feliços’.

Bona mostra d’això és el relat ‘Calfred’, que explica com el músic nigerià Femi Kuti lluita contra les carències de Laos amb la música, per fer la vida més suportable als seus compatriotes.

Redacció
Redacció 10/11/2008

Alguns, els privilegiats que van llegir-ne les galerades, han titllat el llibre de pessimista. ‘No ho crec. Sóc molt optimista, però mentre caus, tot va bé i penses que no passa res quan en realitat importa el que passarà demà’, comenta.

Sarrià ha assegurat que va començar escrivint poesia als 13 anys, abans d’escriure les cançons d’Obrint Pas, grup en el qual hi és des dels 15. També explica que en créixer al costat dels altres membres del grup, i fins i tot escriure relats de camí als concerts, ‘hi ha una presència clara’ dels seus companys en aquest llibre.

En comparació, la literatura és un treball ‘de corredor de fons’ i més ‘lliure’, mentre que és ‘més personal’ i no està ‘supeditat a l’opinió dels altres’, com sí ho està el de lletrista d’Obrint Pas, ha dit.

Stop d’Obrint Pas durant el 2009

Sobre el grup, Sarrià ha indicat que el 2009 s’agafaran un ‘descans’ perquè han estat ‘15 anys sense parar’ de fer concerts i, tot i que no tenen la intenció de ‘deixar-ho’, sí que volen reflexionar: ‘Parar una mica per valorar el que tenim i quin futur volem’, ha dit.

Tot i això, ha avançat que l’any que ve faran ‘uns sis’ concerts pels territoris de parla catalana i que, potser, l’últim concert d’aquest any sigui per Cap d’Any en el festival Festivern de la Valldinga (País Valencià).