Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

El Bisbat de Barbastre vol un altre Sixena: reclama obres d’art a Lleida

Redacció| El Bisbat Barbastre-Montsó d'Osca interposarà -en les properes setmanes- una demanda civil per 112 obres del Bisbat de Lleida que estan al Museu de Lleida. Segons avança 'Nació Digital', es tracta de peces d'esglésies d'Aragó que -fins el 1995- eren de la diòcesi de Lleida però que van passar a formar part del bisbat d'Osca. 

Redacció
Redacció 24/01/2018
 Tot i que, inicialment, el procés judicial s'hauria d'haver dut a terme als jutjats de Lleida, es farà als de Barbastre. I és que el Bisbat Barbastre-Montsó ha optat per presentar la demanda a Osca perquè una vintena de les obres tenen l'orígen a la Catedral de Roda d'Isàvena. 
Com a part d'un conflicte entre els bisbats que es remunta anys enrere, l'associació d'Amics del Museu de Lleida va portar el cas (sobre la propietat de 85 de les 112 obres, ja que la part catalana tenia en dipòsit la resta)  a la via judicial l'any 2008, ja que l'Església sempre havia donat la raó a l'Aragó. L'associació lleidetana fa referència al dret d'usucapió, a la propietat pacífica de les obres durant anys i als escrits del bisbe Josep Messeguer, que parla sobre les donacions i les compres de les obres.

Vist el precedent de Sixena, el bisbat ha volgut traçar paral·lelismes.