Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Duran i Lleida admet, ara, que se sent ‘més allunyat’ d’una Espanya ‘excloent’

Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu del grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats, ha dit aquest dijous a TV3 que se sent ‘més allunyat’ de l’Espanya que representa la reforma constitucional, sobretot ‘per l’exclusió’ de forces com la seva, que van votar la Carta Magna del 1978. Ha dit sentir-se allunyat també de l’Espanya de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, en la qual hi havia ‘un esperit humiliant respecte a Catalunya’ i ha lamentat que ‘l’Espanya d’avui no és l’Espanya del 1979’.  Duran ha fet referència també a la qüestió de la llengua, a l’ull de l’huracà aquests dies després de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que dóna dos mesos a la Generalitat per complir la sentència del Tribunal Suprem que instava a atendre les famílies que han reclamat una educació en castellà per als seus fills.

Redacció
Redacció 08/09/2011
En el marc de possibles pactes postelectorals després de les eleccions del 20-N, Duran ha avisat el PP, més que probable guanyador dels comicis, que primer ‘hem de resoldre el pacte fiscal’, però després ha avisat que ‘el tema de la llengua és sagrat’.
 
Sobre aquest aspecte ha afegit: ‘La llengua és el nervi de la nostra realitat nacional. Si mor la llengua mor la nostra realitat nacional. No es tracta de menysprear el castellà, però la llengua pròpia és el català i no la volem deixar morir. Moriria una part substancial per al món’.
 
Finalment, pel que fa a la qüestió del pacte fiscal, Duran ha subratllat adreçant-se al PP que ‘qualsevol opció de pacte’ passa per acceptar la proposta de CiU, ‘que vol dir reduir la solidaritat’. ‘Estem tips -ha afegit- que sigui il·limitada en el temps i en les quanitats’. 
 
I ha reblat: ‘ A casa nostra hi ha pobresa, hi ha vídues que necessitarien un increment de la pensió, pimes que necessitarien ajuda i no els hi podem donar, i a altres els hi donen’.