Edició 1884

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de setembre del 2023
Edició 1884

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de setembre del 2023

Divendres, Dia Internacional dels Museus

|

- Publicitat -

El Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, és una celebració que té lloc anualment sota aquesta divisa: “Els museus són un mitjà d’intercanvi cultural important, d’enriquiment de les cultures, des de la comprensió mútua, la cooperació, i la pau entre els pobles”.

Publicitat

El Consell Internacional dels Museus (ICOM), des de 1977, proposa cada any un tema a partir del qual convida tots els seus membres, tenint en compte les tradicions i singularitats de cada país, a organitzar diverses activitats amb motiu del Dia Internacional dels Museus, amb l’objectiu d’apropar les institucions museístiques i els professionals que hi treballen al públic en general.

Descobreix una joia del museu

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, entre esdeveniments i accions per atreure l’atenció dels visitants, els museus i les col·leccions obertes al públic duen a terme l’activitat anomenada “Descobreix una joia del museu”, amb la qual ens conviden a trobar un element excepcional -una joia- que destaca pel seu interès, per la restauració recent a què ha estat sotmès, per una nova interpretació o atribució, o potser perquè es conserva habitualment als magatzems i és difícil de veure.

Al Museu Picasso s’exhibiran, per exemple, tres “joies” fruit de la col·laboració amb The Art Institute of Chicago, el Musée d’Orsay i el Musée Picasso de París. Són la tela Òmnibus, de 1901, l’obra de Cézanne Pomes i taronges, de 1899, que es mostra al costat de la Natura morta de Picasso, una clara reflexió sobre les natures mortes cezannianes i, per últim, el quadre Tres holandeses, una de les quatre obres realitzades per Picasso a Schoorl l’estiu del 1905 i que constitueix un primer pas en el camí cap a la simplificació i arcaïtzació de formes que donarien lloc al Cubisme.

Portes obertes arreu del territori

La majoria de museus arreu de Catalunya realitzaran divendres una jornada de portes obertes, amb accés a les col·leccions estables i les exposicions temporals que ofereixin. Podeu consultar la llista de museus que s’han adherit al Dia Internacional dels Museus i les activitats que realitzen en aquest PDF de la Generalitat.

Nit dels museus

Alguns d’aquests centres, més enllà d’obrir el divendres Dia Internacional dels Museus, també obriran gratuïtament les portes la nit de dissabte. A Barcelona s’han acollit a “La nit dels museus” el MNAC, el MACBA, el Museu Marítim, el Museu d’Arqueologia i la Fundació Joan Miró, amb activitats ben bé fins a la mitjanit. Podeu consultar els horaris d’obertura així com les activitats que realitzen en aquest llistat.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió