Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Diaris internacionals diuen que Puigdemont està aprofitant al màxim la paràlisi espanyola

Guifré Jordan @enGuifre – Són unes noves eleccions espanyoles l’escenari somiat per l’independentisme, que ‘només’ ha d’afrontar un executiu en funcions, o bé els comicis faran alentir el full de ruta perquè el Govern català estarà a l’espera de saber el color del nou interlocutor espanyol? És la pregunta del milió, però alguns mitjans internacionals ho tenen clar. És el cas per exemple del diari de qualitat de referència a Irlanda, el The Irish Times, que en un article d’anàlisi d’avui titula: “El president català aprofita al màxim el llarg impàs polític espanyol”. En la mateixa línia es posiciona el The Telegraph anglès.

Redacció
Redacció 30/04/2016

El president català “tira endavant silenciosament” la desconnexió

El rotatiu irlandès diu que sense govern a l’Estat, els independentistes estan fent avançar els plans secessionistes: “Per Puigdemont, el parèntesi ha estat una benedicció, perquè el deixa tirar endavant silenciosament un pla per a començar a separar-se d’Espanya”. També afirma que tot i que l’unionisme es pensava que el nou president català seria un “titella” de Mas, “té un estil diferent de govern que pot rebaixar tensions entre Catalunya i Madrid, sense renunciar al seu clam independentista”.

Puigdemont surt ben parat de l'article

El ‘Irish Times’ explica el full de ruta de 18 mesos previst per Junts pel Sí i fa una completa biografia de Puigdemont, de qui destaca voler la plena sobirania catalana des de sempre i ser més capaç d’arrossegar consensos que Artur Mas. L’article arrodoneix una visió de l’actual president, que surt ben parat, amb paraules del periodista Rafael Nadal, que avisa: “La gent de Girona tendeix a ser molt decidida”.

El 'The Telegraph' entrevista Raül Romeva

En la mateixa línia de determinació deixa al procés català el britànic ‘The Telegraph’, mitjançant una entrevista a Raül Romeva, que continua amb la seva ‘omnipresència’ a mitjans europeus. En paraules del conseller d’Exteriors que recull el rotatiu, “estem fent l’última oferta: fem un referèndum, preguntem a la gent i negociem-ne els termes, i si no és el cas, ens sentim legitimats per tirar endavant”.

Romeva no descarta la DUI

La publicació explica que ja s’estan construint la hisenda pròpia, seguretat social i estructures d’Estat, i que si no hi ha reacció de Madrid, “la regió celebrarà el seu propi plebiscit”, és a dir, les eleccions constituents. També recullen paraules de Romeva, dient que la DUI està sobre la taula: “Entre d’altres, és una de les opcions”, però deixa clar que el Govern vol una solució negociada: “El fet que Espanya estigui en un període de transició, amb noves eleccions pendents, no és una excusa per no seure a la taula i discutir la situació”, diu el titular d’Exteriors als potencials lectors britànics.