Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Desenes de personalitats donen suport a Oriol Junqueras per la seva ‘insubornable visió social i nacional’

Aquest migdia es presenta, als jardins del Parlament de Catalunya, el manifest ‘Nosaltres, Junqueras‘, impulsat pel periodista Enric Calpena i el músic i membre d’Els Pets Joan Reig, a més d’una quinzena de personalitats dels Països Catalans. El text a favor de Oriol Junqueras com a candidat d’Esquerra a les eleccions europees assegura que ‘calen gestos de coratge ciutadà que ajudin a reforçar la il·lusió col·lectiva’ i que ‘permetin restaurar la confiança en la política’. Els adherits consideren que Junqueras reuneix les qualitats i les virtuts per ‘recuperar el control del nostre destí’ i ‘encapçalar un moviment que, pas a pas, redreci la confiança i la il·lusió de tots plegats’.

Redacció
Redacció 12/02/2009

A més de Calpena, altres signants del manifest són el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el músic Joan Reig, el periodista Miquel Sellarès, l’actor Carles Canut, l’escriptora Isabel-Clara Simó, el director de cinema Ventura Pons, els escriptors Alfred Bosch i Sebastià Alzamora, i l’economista i dirigent de Sobirania i Progrés Elisenda Paluzie, que també forma part d’un corrent crític d’ERC, entre d’altres.

En aquesta línia, defensen una manera catalana de fer política a Europa, que ens permeti ‘mostrar-nos tal com som’. ‘Cal que la nostra veu s’hi expressi amb claredat, amb l’orgull de representar de manera desacomplexada una nació gran’, i per això ‘ens fiem de l’honestedat i la preparació de l’Oriol Junqueras’. ‘Nosaltres, Junqueras’, conclouen.

El manifest destaca la trajectòria d’Oriol Junqueras ‘com a historiador, professor universitari, divulgador cultural i periodista’, caracteritzada sempre per una ‘insubornable visió social i nacional’.

Els adherits asseguren que és el moment ‘de recuperar el control del nostre destí, tal com ho vam començar a fer després d’una llarga dictadura i tal com ja ho havíem fet el primer terç del segle XX’.

Defensen que ‘Europa és la gran oportunitat per mostrar-nos tal com som’ i per això ‘cal que la nostra veu s’hi expressi amb claredat, amb l’orgull de representar de manera desacomplexada una nació gran, amb una llengua que és la vuitena amb més parlants de la Unió Europea. Des de Ramon Llull fins a Gaudí, Dalí, Miró, Tàpies o Barceló, hem contribuït a escriure les pàgines de la història cultural d’Europa i volem reivindicar el nostre dret a construir Europa al costat dels Estats’.

En relació a la independència i el dret de decidir, asseguren que ‘només amb l’aprofundiment de les llibertats democràtiques de pobles i ciutadans ens podrem identificar de veritat amb el projecte europeu’. Els adherits presentaran el manifest a les 12 del migdia als jardins davant del Parlament de Catalunya, i a través del Facebook ja hi ha una cinquantena de simpatitzants que han confirmat la seva assistència a la presentació del grup de suport.