Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Curiositats del Baròmetre

Aquest dijous s’ha presentat el Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i, com cada vegada que es presenta un informe d’aquestes característiques cada mitjà de comunicació, i cada […]

Redacció
Redacció 27/02/2009

Aquest dijous s’ha presentat el Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i, com cada vegada que es presenta un informe d’aquestes característiques cada mitjà de comunicació, i cada partit polític s’ha afanyat a fer-ne una interpretació d’acord amb la seva manera de veure el món. Nosaltres també hem fet la nostra. Una bona mostra és que el tripartit assegura que si ara hi hagués eleccions tornaria a sumar i, en canvi, Convergència i Unió veu claríssimament en les mateixes dades que el tripartit no podria reeditar-se.

Tot i això, si ens fixem una mica més en les dades que aporta l’informe, trobem autèntiques curiositats i fets insòlits que es donen en la relació dels votants amb els polítics. Mirem primer les dades de coneixement dels líders en relació amb el partit que s’ha votat en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya.

imatge

He votat, però no sé a qui

Si el 98,4% que ha votat CiU coneix a Artur Mas, un 1,6% dels votants de CiU no saben qui és. En el cas de Montilla, un 3% dels votants del PSC no el coneixen. Aquest no és el problema de Carod, que és conegut pel 100% dels votants d’ERC. Els que han de preocupar-se i molt són els líders del Partit Popular, ja que només un 58,5% dels seus votants coneix Alícia Sánchez Camacho i un 57,2% coneix Sirera, i no és que els votants del PP no coneguin els líders catalans perquè tenen un bon coneixement de Montilla, Carod, Chacón i Mas. També haurà de fer relacions públiques el líder emergent d’ICV, Joan Herrera, perquè un 21% dels votants d’Iniciativa no saben qui és. Un 9,4% dels votants de Ciutadans no coneixen Albert Rivera, mentre que el 100% coneixen Montilla, Carod, Chacón, Mas i Duran i Lleida.

La ràbia em perd

A vegades la ràbia pot més que l’admiració i hi ha líders que són més coneguts al bàndol contrari que a casa seva. A Joan Ridao el coneixen més els votants de Ciutadans (86.2%) que els d’ERC (85.1%). A Artur Mas el coneixen més els votants d’ERC (99.5%) que els de CiU (98.4%). A Montilla el coneixen més els votants d’ERC (99.4) i CiU (98.4%) que els del PSC (97%). A Carme Chacón la coneixen més els votants d’ICV (99.6), d’ERC (98.6) i de CiU (95.3) que els del PSC (94.5). A Joan Saura el coneixen més els votants d’ERC (95.5%) i C’s (98.2) que els d’ICV (94.7%). De fet els votants d’ICV coneixen millor Montilla (100) Carod (100) Chachon (99.6) Mas (96.8) Duran i Lleida (94.9) que al propi Saura (94.7). A Daniel Sirera i Alícia Sánchez Camacho els coneixen més els votants d’ERC (77.3 i 73.9), de CiU (71.3 i 67.1) i de C’s (82.9 i 73.4) que els del PP (57.2 i 58.5).

També són curioses algunes dades que es donen sobre la valoració que els votants dels diferents partits tenen dels líders catalans.

imatge

Tinc dislèxia política

Estranyament, els votants del PP valoren més Albert Rivera (5.52) que Daniel Sirera (5.50) i Alícia Sánchez Camacho (4.82), fins i tot valoren més a Duran (5,08) que a la nova presidenta del Partit Popular de Catalunya. De la mateixa manera els votants d’ICV valoren més Carme Chacón (5,71) que Joan Saura (5,61) a qui valoren si fa no fa com a Ridao (5,37). I per què no els votaven doncs?

Conclusió

L’espècie humana és molt complicada, i pot ser que l’espècie humana catalana ho sigui encara més. Potser estaria bé que el CEO aprofundís en aquests petits grans descobriments.