Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

‘Crisi social’ a Nunavik, llar dels inuits del Quebec

Algunes veus alerten d’una possible crisi alimentària després que el Govern del Canadà suspengués un programa d’ajudes al transport d’aliments a Nunavik · El Partit Quebequès troba ‘inacceptable’ la situació i en responsabilitza les administracions de Montréal i Ottawa

Redacció
Redacció 07/03/2011

Nunavik, la terra inuit del nord del Quebec, s’enfronta a una greu crisi alimentària que s’afegeix a una sèrie d’altres problemes socials, com la manca d’habitatge i la reducció de l’esperança de vida, segons han alertat diverses veus dins i fora del territori. La situació va empitjorar sensiblement a partir de l’octubre passat, quan el Govern federal va abandonar el programa Aliments-Poste i va deixar de subvencionar el transport d’un ampli ventall d’aliments com ara conserves, arròs o pasta; tots els aliments, en definitiva, excepte els frescos i aquells ‘especialment nutritius’. Això ha fet que es disparés el preu de la cistella de la compra i fa témer per l’empitjorament de la situació en una terra castigada per la pobresa, la baixa esperança de vida i l’elevat nombre de suïcidis.

La situació ha estat denunciada pel Partit Quebequès (PQ), actualment a l’oposició, per part dels seus diputats Yvon Lévesque i Alexandre Cloutier, qui també és portaveu del PQ en matèria d’afers indígenes. El partit sobiranista quebequès ha estat molt crític tant amb l’administració del Canadà com la del Quebec, les quals han acusat ‘d’inacció’.

El nivell de vida de Nunavik és sensiblement inferior al de la resta del Quebec i el Canadà. L’esperança de vida ha caigut dels 66 als 62 anys d’ençà del 1991, tot situant-se 17 anys per sota de la resta del Quebec. La manca d’habitatges és també un problema creixent. Segons el diputat Cloutier, gairebé la meitat d’habitatges socials acullen més d’una família, de manera que en molts casos les cases de protecció oficial estan habitades per entre 12 i 15 persones.

Cloutier també ha fet referència als informes de la Comissió de Drets Humans del Quebec, que els anys 2007 i 2010 ha fet públiques les difícils condicions socials de la joventut inuit, amb índexs alarmants de violència sexual, drogoaddicció i suïcidis.

Nunavik és un territori del Quebec en el qual hi viuen 11.600 habitants, majoritàriament d’ètnia inuit. Geogràficament ocupa una tercera part del país, però a causa de la seva baixa densitat de població té un paper testimonial al sistema polític quebequès. Hi ha hagut diversos processos de negociació entre les autoritats locals i el Govern a Montreal per dotar el territori d’una certa autonomia, però Nunavik encara no disposa d’Administració amb competències pròpies.