Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Cop d’efecte de Puigdemont per internacionalitzar el procés

Guifré Jordan @enGuifre – El govern de Carles Puigdemont, sabedor que l’èxit del procés passarà per la seva internacionalització, està aconseguint fer augmentar la presència del projecte independentista a mitjans d’arreu del món. Sense anar més lluny, cinc dels principals diaris europeus han publicat de manera simultània una entrevista al president de la Generalitat en un cop d’efecte per la magnitud de les publicacions que recullen la informació i per la contundència dels titulars que ha generat. 

Redacció
Redacció 18/03/2016

Financial Times (Regne Unit), Le Monde (França), Süddeutsche Zeitung (Alemanya), Diario de Notícias (Portugal) i Corriere della Sera (Itàlia) són les prestigioses capçaleres que han parlat amb Puigdemont, i cadascuna destaca al titular un element diferent de la conversa:

Financial Times: “Catalunya es pot separar sense l’acord amb Madrid”. El rotatiu britànic destaca les paraules de Puigdemont recordant que el procés és legítim, ja que gaudeix de majoria absoluta al Parlament. L’article repassa el full de ruta, el buit de poder a Madrid i també es fa ressò del president català dient que la UE s’adaptarà a un nou estat català quan arribi el moment com ha fet ara amb les discussions al voltant del Brexit. El rotatiu britànic destaca que les declaracions de Puigdemont poden causar preocupació a l’Estat.

Le Monde:“Els catalans no volen esperar cinc o deu anys més”. El diari francès també recull les declaracions de Puigdemont que recorden la legitimitat del procés, que ha passat per les urnes i ha obtingut la majoria absoluta al Parlament. A més, preguntat per si Madrid continua interposant recursos davant el Tribunal Constitucional, el cap de l’executiu català és clar: “Jo he estat escollit pel Parlament, no pel TC”.

Süddeutsche Zeitung:“Lluita contra els immobilistes”. La publicació alemanya dóna el titular als comentaris de Puigdemont sobre la justícia espanyola, que creu immobilista: “Aquesta justícia i les seves lleis ja han sobrepassat la data de caducitat”. Süddeutsche Zeitung es centra en les declaracions de Puigdemont dient que no veu avantatges al buit de poder de Madrid. Es fa ressò de la sentència de l’Estatut de 2010, de l’aliança entre CDC i ERC i la “tolerància” de la CUP amb el nou govern.

Corriere della Sera:“Catalunya a Madrid: ‘Poseu data al referèndum i votarem sí al govern’”. El diari italià destaca que Puigdemont deixa clar que el federalisme del PSOE no és creïble, perquè el PP mai hi donarà suport, i recorda l’experiència de l’Estatut. Així, reclama al nou govern espanyol un referèndum a l’escocesa però, preguntat per si no es forma aquest nou executiu amb un plebiscit sota el braç, el president català diu que el full de ruta ja està en marxa: “En els propers 16 escriurem les lleis per preparar el nou estat. Després farem eleccions constituents i els diputats faran una declaració unilateral de separació d’Espanya”.

Diario de Notícias: “Catalunya no pot donar suport a un projecte polític que no prevegi un referèndum”. En la línia de la resta de diaris, el rotatiu portuguès destaca que no es farà president a ningú que no vulgui acceptar un plebiscit, però que tot i això, no veuen avantatges al buit de poder a Madrid. A més, com destaca Le Monde, el Diario de Notícias diu que el Principat no s’esperarà 5 o 10 anys més.