Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Colom insta a demanar l’empara davant la UE i l’ONU si el Constitucional retalla l’Estatut

El president de la sectorial d’Immigració de CDC, Àngel Colom, ha reivindicat l’èxit de la manifestació en favor de l’autodeterminació de Catalunya d’aquest dissabte a Brussel·les. Un acte que, segons ha dit, constitueix un ‘pròleg’ del que hauria de passar si finalment el Tribunal Constitucional (TC) retalla l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. De ser així, Catalunya hauria de defensar-se d’aquest ‘casus belli’ de l’estat espanyol ‘democràticament, pacíficament i institucionalment’. Això passaria per una mobilització massiva de la ciutadania, i també per una resposta immediata del Parlament, que segons Colom hauria de fer un ‘acte de sobirania’ i demanar l’empara de la UE i de les Nacions Unides.

Redacció
Redacció 09/03/2009

Si el Tribunal Constitucional ‘es carrega l’Estatut, o part de l’Estatut o reinterpreta a la baixa l’Estatut’, ha dit Colom, suposaria un ‘casus belli d’Espanya cap a Catalunya’, davant el qual Catalunya ‘té tot el dret del món de defensar-se, democràticament, pacíficament i institucionalment’, ha assegurat.

Davant una sentència adversa del TC, Colom ha apel·lat a una mobilització massiva de la ciutadania que hauria de superar el milió de persones al carrer per dir ‘no volem, no acceptem i si cal desobeirem’ la sentència. ‘Però s’ha de fer alguna cosa més’, ha dit el president de la sectorial d’Immigració de CDC. Davant aquest atac que seria una retallada de l’Estatut per part del TC, Colom ha apel·lat a un ‘acte sobiranista’ per part del Parlament, que hauria de ‘demanar l’empara de la Unió Europea (UE), internacionalitzar Catalunya i presentar el cas català davant les Nacions Unides (NNUU).

Es tracte, segons ha dit Colom, d’un ‘full de ruta’ compartit amb diversos dels assistents a la manifestació d’aquest dissabte a Brussel·les, i que Convergència ha de ‘liderar’. Colom ha defensat aquesta ‘via pròpia’ d’actuació de Catalunya davant l’hostilitat de l’estat espanyol. ‘Ja està bé, ja portem masses anys acceptant els enganys de Madrid’, ha dit.

Colom, que va assistir en representació de CDC a la manifestació d’aquest dissabte a Brussel·les en defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya, ha restat importància a la xifra exacta d’assistents. ‘Érem molts’, ha dit Colom, qui ha considerat que l’objectiu de la marxa ‘s’ha complert abastament’, reunint gent de totes les edats i adscripcions polítiques disn el catalanisme, ‘caminant junts per internacionalitzar el fet català’, per reclamar ‘que Espanya deixi d’atemptar contra els drets nacionals dels catalans’, per demanar l’empara de les institucions europees i també per demanar l’empara per exercir el dret de Catalunya a decidir ‘i el dret a tenir un estat propi’, ha dit Colom.