Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

CiU proposa crear un itinerari històric que recorri les poblacions del General Moragues

El diputat del Grup Parlamentari de Convergència i Unió i alcalde de Sort, Agustí López, ha presentat al Parlament una proposta de resolució per tal de ‘bastir un itinerari històric per diferents poblacions de Catalunya que constituïren punts de referència del General Josep Moragues i Mas, heroi de la Guerra de Successió’.

Amb aquesta iniciativa, Agustí López vol reivindicar la figura del General Moragues, torturat i executat el 27 de maig de 1715 pels poders judicials i militars de Felip V, però ‘sovint injustament oblidat, perquè s’ha posat l’èmfasi en la figura de Rafel de Casanova com a símbol de la resistència de tot un seguit d’herois populars’.

Redacció
Redacció 04/11/2008

La proposta de López estableix instar el Govern de la Generalitat a ‘redactar, en el termini de sis mesos, un projecte de ruta cultural-patriòtica catalana centrada en el General Josep Moragues i Mas, heroi de la Guerra de Successió, que incorpori espais físics i poblacions que tingueren un significat en la seva vida, com ara l’Ermita de Sant Sebastià d’Osona com a marc de la signatura dels Pactes de la Capella de Sant Sebastià, Sant Hilari Sacalm, a la comarca de la Selva, Castellciutat, al municipi de la Seu d’Urgell, Sort, al Pallars Sobirà, o el Portal de Mar, a Barcelona’.

Agustí López també ha proposat ‘editar una publicació que incorpori la totalitat de les poesies que diferents autors han publicat als llarg de gairebé tres segles per lloar la vida del General Moragues, i trametre’l a tots els centres públics i concertats de primària i de secundària abans de l’11 de setembre de 2009’.

Segons l’historiador Antoni Pladevall, el General Moragues va néixer al Mas Moragues, prop de Sant Hilari Sacalm. Es mantingué ferm en el seu suport a la candidatura al tron d’Espanya de Carles d’Àustria, monarca que s’havia compromès a respectar els drets de Catalunya. Fins i tot després de la signatura del Tractat d’Utrech el General Moragues perseverà en la lluita contra les tropes felipistes. Felip II va assenyalar aquest personatge com a enemic frontal dels seus interessos, concentrant en la seva figura els càstigs més destacats i la màxima crueltat.

Segons el diputat nacionalista, ‘entenent que l’11 de setembre de 2014 viurem el III centenari de la derrota de Catalunya i la caiguda de Barcelona en mans de les tropes del Duc de Berwick, aquest seria un bon moment per retre homenatge a la figura de l’heroi català i construir un cos de coneixements al seu entorn’.