Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

CiU proposa crear un itinerari històric que recorri les poblacions del General Moragues

|

- Publicitat -

La proposta de López estableix instar el Govern de la Generalitat a ‘redactar, en el termini de sis mesos, un projecte de ruta cultural-patriòtica catalana centrada en el General Josep Moragues i Mas, heroi de la Guerra de Successió, que incorpori espais físics i poblacions que tingueren un significat en la seva vida, com ara l’Ermita de Sant Sebastià d’Osona com a marc de la signatura dels Pactes de la Capella de Sant Sebastià, Sant Hilari Sacalm, a la comarca de la Selva, Castellciutat, al municipi de la Seu d’Urgell, Sort, al Pallars Sobirà, o el Portal de Mar, a Barcelona’.

Agustí López també ha proposat ‘editar una publicació que incorpori la totalitat de les poesies que diferents autors han publicat als llarg de gairebé tres segles per lloar la vida del General Moragues, i trametre’l a tots els centres públics i concertats de primària i de secundària abans de l’11 de setembre de 2009’.

Publicitat

Segons l’historiador Antoni Pladevall, el General Moragues va néixer al Mas Moragues, prop de Sant Hilari Sacalm. Es mantingué ferm en el seu suport a la candidatura al tron d’Espanya de Carles d’Àustria, monarca que s’havia compromès a respectar els drets de Catalunya. Fins i tot després de la signatura del Tractat d’Utrech el General Moragues perseverà en la lluita contra les tropes felipistes. Felip II va assenyalar aquest personatge com a enemic frontal dels seus interessos, concentrant en la seva figura els càstigs més destacats i la màxima crueltat.

Segons el diputat nacionalista, ‘entenent que l’11 de setembre de 2014 viurem el III centenari de la derrota de Catalunya i la caiguda de Barcelona en mans de les tropes del Duc de Berwick, aquest seria un bon moment per retre homenatge a la figura de l’heroi català i construir un cos de coneixements al seu entorn’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut