Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Chacón promet respecte “escrupolós” a l’Estatut i diu que flexibilitzarà les ajudes que reben els propietaris de pisos a lloguer

La ministra de l’Habitatge espanyola, Carme Chacón, ha comparegut aquest dimecres al Congrés dels Diputats per informar de la política que seguirà al capdavant del seu ministeri i del contingut concret de les ajudes al lloguer que va anunciar des de la Moncloa de la mà del president Zapatero. Chacón, que ha rebut crítiques pel contingut del pla i per no haver tingut en compte les competències autonòmiques en la matèria, ha assegurat que serà ‘summament escrupolosa’ i ‘respectarà fins l’última lletra’ el contingut dels estatuts. La ministra també ha avançat que Consell de Ministres d’aquest divendres aprovarà una mesura per flexibilitzar les ajudes de 6.000 euros que ja estableix el Pla d’Habitatge per als propietaris que posin els seus pisos buits a lloguer. Aquesta flexibilització es produirà també en les condicions perquè les famílies de classe mitjana puguin accedir a habitatges protegits de preu taxat així com a les ajudes per a la compra d’habitatges de segona mà.

Redacció
Redacció 27/09/2007

La ministra espanyola, que ha apuntat que les polítiques impulsades proven de reconvertir el ‘llegat’ del PP en la matèria, també ha avançat que es crearan nous incentius fiscals i d’altre tipus que es donen als promotors perquè construeixin o comercialitzin habitatges de lloguer, i que s’impulsaran mesures per agilitzar els processos de desnonament en casos d’impagament.

La compareixença de la ministra al Congrés dels Diputats ha anat precedida per una polèmica a l’entorn del pla de foment del lloguer que l’executiu espanyol va presentar el 12 de setembre i que inclou una ajuda directa de 210 euros als joves d’entre 22 i 30 anys amb ingressos inferiors als 22.000 euros, i una desgravació equivalent a la compra per a les famílies amb ingressos inferiors als 28.000 euros bruts.

Les iniciatives presentades per Chacón han rebut crítiques de totes les formacions, que les han qualificat ‘d’electoralistes’, mentre alguns mitjans han destacat les similituds amb les mesures que ja havia posat en marxa la seva predecessora, Maria Antonia Trujillo. També per part dels governs autonòmiques, que entén que el pla envaeix les seves competències.

Chacón ha volgut destacar aquest dimecres l’abast d’unes mesures que ‘continuen, amplien i reforcen’ les polítiques iniciades per Trujillo, però que esdevenen un ‘pla global’ que ‘no té precedents en la majoria dels seus continguts’ i que parteix ‘d’un compromís pressupostari nou’ per reequilibrar el mercat de l’habitatge entre el lloguer i la propietat.

Tot plegat, ha dit, són mesures que aprofundeix en la correcció del ‘llegat molt dur’ que el PP ‘va deixar per a les famílies i els joves espanyols’, amb ‘habitatge protegit sota mínims i preus més cars que mai’.

Flexibilitzar ajudes

En el transcurs de la seva compareixença, Chacón ha avançat algunes de les mesures que acompanyaran les que ja han estat presentades. Segons ha afirmat, l’executiu espanyol ‘flexibilitzarà les condicions perquè hi hagi més famílies de classe mitjana que puguin accedir a habitatges protegits de preu taxat, i a les ajudes per a la compra d’habitatges de segona mà’. Aquestes iniciatives, ha apuntat, afectaran especialment les grans ciutats, on el preu de l’habitatge és més car, i beneficiaran ‘milers de famílies’ a l’hora de comprar un habitatge.

La ministra també ha anunciat novetats que el Consell de Ministres debatrà el pròxim divendres per incentivar l’ampliació del mercat de lloguer. Entre d’altres, destaquen iniciatives per a l’agilització dels processos de desnonament en casos d’impagament, o la flexibilització de les condicions de les ajudes ja existents perquè els propietaris treguin els seus pisos buits al mercat.

Respecte ‘escrupolós’ a les competències

Chacón també ha volgut avançar que serà ‘summament escrupolosa’ amb les competències de les comunitats autònomes i que ‘preueu debatre amb elles’ de ‘forma immediata’ els continguts i l’aplicació del pla. ‘Respectaré fins a l’última lletra les competències com no pot ser d’altra manera’, ha assenyalat’.

La ministra ha assegurat que entre el 1998 i el 2004, sota els governs d’Aznar, el preu de l’habitatge va augmentar un 150%, mentre que en els últims tres anys s’ha moderat fins a un 5%. Segons ha assenyalat, el seu executiu també ha creat 100.000 habitatges protegits entre 2006 i 2007 i ha destinat 8.000 milions d’euros a un pla de xoc que supera de llarg totes les mesures impulsades pel PP i que beneficia 720.000 famílies.

Chacón també ha volgut recordar que es tracta de mesures àmpliament consensuades amb el sector i amb els propis ministeris del govern espanyol, com demostra el fet que Economia hi diposita 800 milions d’euros. També ha explicat que les persones que ho desitgin i compleixin les condicions es poden acollir a les mesures anteriors impulsades per Trujillo.

Crítiques i negociacions

La compareixença de la ministra al Congrés ha permès que els grups catalans obrissin en privat les negociacions amb el govern espanyol de cara a la tramitació del pla a les Corts espanyoles. ERC i ICV han iniciat els contactes amb representants del Ministeri per provar d’acostar posicions, garantir el respecte a les competències autonòmiques i ampliar les mesures.

En les seves intervencions públiques, el portaveu d’ICV, Joan Herrera, i la portaveu d’ERC, Laia Cañigueral, han expressat les seves discrepàncies amb el sentit del pla. Herrera, que ha recordat que l’Estatut recull les competències exclusives de la Generalitat en la matèria, ha demanat a l’executiu espanyol que en comptes ‘d’improvisar’ i de fer accions puntuals, ‘posi tota la carn al foc’ i que aprofundeixi en les seves polítiques socials.

Per part d’ERC, Laia Cañigueral ha demanat que l’executiu transfereixi els fons del pla al Govern d’acord amb les competències exclusives que recull l’Estatut, i ha assenyalat que les mesures que presenta la ministra ‘no són més que propostes poc planificades’ i ‘no el resultat d’una concepció seriosa del problema o d’un estudi rigorós’. ‘Aquest pla, ha dit, són presses per fer-se una foto’, que demostra que el PSOE ‘té una concepció bastant semblant a un teatre’ i poca sensibilitat pels problemes ‘molt seriosos’ que tenen els joves.

El diputat de CiU Jordi Jané, que ha expressat el suport de CiU a les mesures de desgravació al lloguer, també ha lamentat que Chacón hagi presentat una proposta ‘efectista’ que, segons ha apuntat, envaeix les competències de la Generalitat, i ha criticat les limitacions que estableixen que les ajudes al lloguer se cenyiran a joves d’entre 22 i 30 anys.