Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Catalunya tanca la participació al Cervantino amb un èxit rotund

L’Institut Ramon Llull a través del seu director, Josep Bargalló, i la direcció del Festival Cervantino a través del director, Gerardo Kleinburg, han valorat com a ‘altament positiva’ la participació de Catalunya en la 36 edició del Festival Internacional Cervantino.

Bargalló ha dit que per la gran afluència de públic, per l’èxit en la crítica i pel ressò que esta tenint la participació catalana, es pot dir que la programació de Catalunya ha estat ‘un èxit’. Per altra banda Kleinburg ha agraït la ‘col·laboració’ i ha dit que a partir d’ara Catalunya ja està una mica ‘més aprop’ de Mèxic.

Redacció
Redacció 27/10/2008

La 36 edició del Festival Internacional Cervantino ha baixat el teló i les paraules de lloança, a la programació, i agraïment a les institucions catalanes han començat a sonar. El director del Festival, Gerardo Kleinburg, ha declarat que la programació catalana, ‘tal i com s’esperava’, ‘no ha decepcionat’. I ha afegit que Catalunya ha demostrat ser ‘capdavantera’ en la modernitat i ‘baluart’ en la conservació de les tradicions.

Per la seva banda, el director de l’IRL, Josep Bargalló, ha dit el cartell ‘de complet’ en els aforaments, les ‘elogioses’ crítiques de la premsa i el ressò del festival, que es tradueix en contactes per a contractar agrupacions catalanes i peticions per a festivals, fan del programa de Catalunya en el festival ‘un èxit sense precedents’.

Els setze representants catalans, entre teatre, música, espectacles de carrer i arts plàstiques, han ofert un total de 29 representacions en els 19 dies que dura el Festival. A més el festival ha acollit activitats acadèmiques catalanes, vuit en total, que han servit per apropar una mica més la cultura catalana a Mèxic. Espectacles de sala com el ‘Tirant lo blanc’, ‘Gelabert’ o ‘Carrasco’, de carrer com ‘La Dansa de la mort’ o ‘Sarruga’ i musicals com ‘Els sons catalans’, amb Pets, Troba Kung-fu i Miqui Puig, o ‘Miguel Poveda’ ha aconseguit un aforament i una rebuda que ha sorprès a la direcció del Festival.

Tot i això, l’aportació catalana que més interès a aixecat entre el públic ha estat l’exposició ‘Agustí Centelles: les vides de un fotògraf’ que ha rebut més de 15.000 visites al llarg de tot el festival.

Bargalló ha declarat que gairebé tres setmanes de festival és molt, que la feina feta es molta però ‘que els fruits’ que ja es comencen a recollir també ‘són molts’. I ha afegit l’ús de llengua catalana que s’ha rebut ‘amb total normalitat’ no ha suposat un ‘impediment’ per a que els espectacles de tots els gèneres s’omplissin.

Per altra banda, Kleinburg, ha destacat que el treball amb les institucions catalanes ha estat ‘enriquidor’ i ‘estimulant’ per a totes les parts i que gracies a elles ‘ha tingut llum’ aquesta edició del Cervantino.

El Festival Cervantino ha tancat amb més de 402.120 espectadors, tant de pagament com gratuïts, en un total de 475 representacions en 19 dies que ha durat el Festival. Durant la clausura del Festival s’ha anunciat que l’invitat d’honor per la pròxima edició del Festival serà el Quebec, la segona nació sense estat que protagonitzarà el festival després de Catalunya.