Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Catalunya i la resta de territoris que han reformat l’Estatut aposten per trobar-se sense el Govern espanyol

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha defensat aquest dilluns a Valladolid la celebració d’una conferència de presidents sense la presència del Govern espanyol i ha reclamat un increment de la cooperació horitzontal entre autonomies. Després de reunir-se amb representants de la resta de territoris amb Estatuts reformats i de signar els primers convenis de col·laboració, Saura ha dit que ‘aquest és l’inici d’un camí que ens ha de portar com més aviat millor a una conferència de presidents sense el Govern central’ on hi hagi declaracions polítiques sobre temes que ens preocupen a tots. El conseller ha aclarit que la celebració de la conferència no suposa ‘cap front comú’ contra el Govern espanyol.

Redacció
Redacció 24/02/2009

El conseller ha denunciat que ‘el gran dèficit de l’Estat de les autonomies és la cooperació vertical, perquè el Senat encara no és l’òrgan territorial que hauria de ser’ i ‘per l’absoluta absència de cooperació horitzontal entre autonomies’. També ha recordat que aquesta cooperació sí que es produeix amb normalitat en països amb tradició federal com ara Alemanya o el Canadà tant a l’hora de acordar aspectes que milloren i simplifiquen problemes dels ciutadans com per formular opinions polítiques sobre temes generals.

Els 6 governs autonòmics que han reformat els seus Estatuts, reunits a Valladolid, han signat dos convenis de col·laboració en matèria de violència de gènere i caça i pesca. Es tracta dels primers convenis de col·laboració horitzontal signats per les 6 comunitats de forma conjunta. Amb el primer conveni, es comprometen a coordinar les seves xarxes de centres d’acollida per a dones víctimes de violència masclista per millorar la seva protecció. El segon permetrà que llicències i autoritzacions de caça i pesca atorgades per una comunitat puguin tenir efecte en el territori d’una altra.

Els acords firmats aquest dilluns són les primeres concrecions de la voluntat de les 6 autonomies d’incrementar notablement la col·laboració horitzontal entre comunitats autònomes per avançar en l’Estat de les autonomies i superar un dèficit històric en aquesta matèria. La d’aquesta setmana ha estat la tercera reunió d’aquestes característiques després de la trobada celebrada el passat juliol a Saragossa i a l’octubre a Sevilla. Els 6 consellers també ha decidit que la pròxima reunió se celebri a València a finals de juny.

A més del conseller Joan Saura, han participat en la trobada representants dels governs d’Andalusia (vicepresident Gaspar Zarrias); d’Aragó (vicepresident José Ángel Biel); de les Balears (conseller de Presidència , Albert Moragues); País Valencià (conseller de Governació, Serafín Castellano) i Castella i Lleó (conseller de la Presidència, J. Antonio de Santiago Juárez-López).