Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Benach exigeix al Govern espanyol que anul·li el judici a Companys

El president del Parlament, Ernest Benach, ha exigit aquest dimecres al Govern espanyol que actuï en l’anul·lació del judici al president afusellat Lluís Companys. Benach ha fet aquestes declaracions en el moment d’instar a l’executiu espanyol a fer un gest de credibilitat en el restabliment de la memòria històrica. Segons el president del Parlament, la Llei de la memòria històrica que es debat al Senat ‘deixa encara portes tancades’ a aquest procés.

Redacció
Redacció 09/11/2007

Benach ha demanat estendre aquest gest a totes les víctimes de la repressió franquista. El president del Parlament ha manifestat que amb la Llei de la memòria històrica aquest greuge no queda resolt. En aquesta línia, ha considerat que ‘amb l’experiència dels mal anomenats ‘papers de Salamanca’, no podem confiar gaire que les portes s’obrin’.

Pel president del Parlament, el procés de restabliment de la memòria històrica només serà possible quan ‘Catalunya hagi tancat els tres vèrtexs: veritat, justícia i reparació’. Benach ha subratllat que, mentre no es compleixin aquestes condicions, ‘no tindrem la consciència tranquil’la, no serem dignes de la democràcia’. Benach ha afegit que la Llei del Memorial Democràtic aprovada pel Parlament ‘ha de servir per obrir aquestes portes, en el camí de la nostra memòria i dignitat com a nació’ i ha reiterat la importància de la lluita per la memòria històrica, perquè hi ha hagut ‘un silenci prudent, massa sostingut, massa llarg que no pot servir per justificar l’oblit de la injustícia’.