Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Barcelona dóna per perduda tota la gespa

La segona tinent d’alcalde, Imma Mayol, ha explicat aquest dijous que l’Ajuntament de Barcelona dóna per perduda la gespa que ocupa 200 hectàrees de la ciutat i ha manifestat la intenció del consistori de plantar una nova varietat de gespa que manté la mateixa textura durant tot l’any, necessita menys aigua i a l’hivern esdevé groga. Ha informat que és el fruit d’una recerca que ha durat dos anys i que el consistori tenia intenció d’aplicar progressivament, però que s’haurà de plantar de cop. En qualsevol cas, els tècnics municipals calculen que no serà fins d’aquí a dos estius que la gespa de la ciutat tindrà la mateixa salut que tenia abans de l’inici de la sequera.

Redacció
Redacció 22/05/2008

La neteja dels carrers es fa exclusivament amb aigua freàtica des de la declaració de situació d’Excepcionalitat II. Fins al maig s’ha reduït la freqüència de baldeig en algunes zones no emblemàtiques de la ciutat. Malgrat la sequera, el compliment de les freqüències de neteja serà el mateix que l’any passat, quan no hi havia cap restricció en l’ús d’aigua potable. Per efectuar els serveis amb aigua freàtica als carrers estrets l’Ajuntament ha incorporat set nous camions que ha comprat pel preu de 141.000 euros o ha llogat i que funcionaran totalment l’1 de juny.

Estalviada l’aigua de 20 vaixells de Tarragona en tres mesos

Mayol ha explicat aquest dijous que l’Ajuntament s’ha estalviat 400.000 m3 d’aigua de xarxa des del febrer, una xifra que suposa una reducció del consum que arriba al 55% i que equival a ’20 vaixells dels que venen des de Tarragona’. Ha destacat que pel que fa al consum d’aigua freàtica en els serveis municipals, durant els mesos de febrer, març i abril s’ha incrementat en 35.000 m3, un 21% més que durant el mateix període de l’any passat. Ha informat com afectaria que s’allargués la situació d’excepcionalitat II als serveis municipals de neteja viària, del manteniment de l’espai verd i les fonts.

Ha dit que ‘el que és important d’aquesta sequera és que s’ha produït un canvi cultural que no té retorn’. Mayol considera que, per exemple, els poliesportius no tornaran a utilitza aigua d’ús de boca. Ha assegurat que ‘són coses de mentalització que una vegada estan instaurades és difícil que tinguin retorn, però en canvi són difícils que s’instaurin. En aquest sentit ha tornat a felicitar els ciutadans de Barcelona per l’esforç que fan en l’estalvi i ha dit que ‘ara hi ha comportaments que eren inimaginables’.

Si segueix la sequera, les dutxes de les platges no funcionaran

Mayol ha explicat que en cas que s’allargui l’excepcionalitat II, les dutxes de les platges deixaran de funcionar. Pel que fa a les fonts, es manté el tancament del 14% de les fonts públiques per beure, que en total són 231. També s’han tancat el 62% de les fonts públiques ornamentals sense sistema de recirculació. Per altra banda, quan l’aigua d’e les que tenen sistema de recirculació s’evapori no es reompliran. L’única excepció és la Font Màgica de Montjuïc, on s’usa aigua freàtica.

Pel que fa a les 15 piscines municipals, l’Ajuntament assegurarà la temporada d’estiu perquè, segons Mayol, ‘és un recurs social, molta gent no pot marxar de vacances fora i poder disposar d’una piscina pública dóna molta qualitat de vida’. Ha dit que ‘no totes les piscines son d’ús sumptuós i superflu, les públiques fan una funció social de primer ordre’. En qualsevol cas, tot i que la majoria de les piscines han conservat l’aigua durant l’hivern, les que s’hagin d’omplir ho faran amb aigua freàtica.

El Decret de Sequera genera 25 expedients

Els expedients que fan referència al Decret de Sequera fins l’11 de maig i que l’Entitat Metropolitana ha de decidir si s’apliquen o no són 12 denúncies per el reg de jardins o zones verdes, cinc per regar carrers i voreres, set per omplir piscines o estanys privats i una per realitzar una connexió a un tub que no corresponia. Pel que fa a la Ordenança de Civisme de l’Ajuntament s’han posat sis denúncies per rentar els vehicles amb una mànega, ha explicat Mayol.