Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Baltasar Porcel, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

|

- Publicitat -

Aquest guardó de l’Òmnium Cultural es va instituir per primer cop l’any 1969 amb la voluntat de reconèixer aquelles persones que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual hagi contribuït de forma notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

Publicitat

Un dels membres del jurat, Vicenç Villatoro, ha assenyalat que ‘sense cap dubte’ la persona i obra de Baltasar Porcel té una ‘correspondència absoluta’ amb les bases d’aquest premi. Villatoro n’ha destacat la seva ‘ambició’, ‘profunditat’ i ‘densitat excepcional’ com a escriptor de narrativa però també en altres gèneres, com l’assaig, els llibres de viatges o obres de teatre. ‘Constitueix una de les grans obres de la literatura catalana contemporània’, ha dit, ‘una de les més conegudes i una de les millors cartes de presentació de la cultura catalana de cara a l’exterior, acompanyat d’una personalitat que el seu compromís amb la llengua i la cultura catalana l’ha fet tant com l’ha proclamat’, en el sentit que ‘el seu màxim compromís ha estat la seva obra, que l’ha practicada més que no pas l’ha proclamada retòricament’.

Per la seva banda, el guardonat s’ha mostrat content de rebre aquest premi a la seva trajectòria i ha assenyalat que aquest 2007 està essent un ‘any curiós’ ja que ha complert setanta anys, ha superat un càncer i li han dedicat un cicle a La Pedrera, que es va fer la setmana passada amb experts de diferents àmbits que van analitzar aspectes de la seva obra literària, tal com vam informar llavors. El mes d’octubre està previst que s’organitzi un cicle similar a la Universitat de Mallorca.

Respecte a les paraules de Villatoro, Porcel les ha corroborat tot dient ‘jo sóc la meva obra’ i ‘aquell que escriu, pensa i llegeix’, i ha reconegut ser un ‘descendent’ de clàssics grecs com Homer o Heràclit, perquè ‘m’han fet veure que allò que penso i dic ja ho han pensat i dit altres persones abans’ i això vol dir que ‘no m’equivoco’.

Recordant anècdotes de la seva infància, el mallorquí ha explicat que la seva passió per la literatura catalana va començar als catorze anys, quan el capellà del seu poble natal, Andratx, se li va acostar amb tres llibres a la mà, els primers que veia escrits en aquella llengua: Tres viatges en calma, de Gafim; Flor de card, de Salvador Galmés, i L’hostal de la Bolla, de Miquel S. Oliver. ‘Quan vaig llegir-los em vaig quedar veient visions, perquè no comprenia com tot allò que deien aquells llibres era jo’.

El seu poble ‘petit’, ‘pobre’ i ‘aïllat’ i la seva llengua materna, el català, que havien mantingut durant 700 anys els seus avantpassats des que van arribar a Mallorca procedents de la Provença, li han servit com a punt de partida en la seva obra. ‘Les paraules arbre o mort les vaig aprendre dins un entorn i estan encarnades en la gent d’allà’, ha dit, però sense fer ‘costumisme’ perquè del que parla no és del seu poble en concret sinó de l’ésser humà en general. Els seus personatges ‘creuen molt en les seves passions i intenten fer-se amb el seu destí, que és fruit de l’instint i no pas d’elements com la geografia’.

La cerimònia del lliurament s’ha fet aquest vespre al Palau de la Música Catalana durant un acte festiu que ha comptat amb les actuacions de Roger Mas i la coreògrafa Sol Picó, que ha ballat Els Segadors. El president de la Generalitat, José Montilla; el vicepresident Josep Lluís Carod-Rovira; el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i l’alcalde en funcions de Barcelona, Jordi Hereu, són algunes de les personalitats que han assistit a l’acte.

El guardonat

Nascut a Andratx (Mallorca) el 1937, Baltasar Porcel compta amb una extensa i variada obra, ja que ha conreat gèneres com l’assaig de teatre, el periodisme, la crítica teatral, però sobretot la novel·la i la narrativa breu. Algunes de les seves obres s’han traduït a l’alemany, l’anglès, el francès, el vietnamita o el txec i ha estat guardonat amb els principals premis de la llengua catalana, com és el Josep Pla, el Premi Prudenci Bertrana, el Sant Jordi, el Ramon Llull o el Joan Crexells, entre d’altres.

Entre les novel·les que ha escrit figuren títols com Sonegre (1961), Els argonautes (1968), Les pomes d’or (1980) o El cor del Senglar (2000). Olympia a mitjanit ha estat l’últim que ha publicat. Actualment està preparant una nova obra que espera tenir acabada l’any que ve.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió