Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Avui es comença a enderrocar el monument de Primo de Rivera

L’Ajuntament de Barcelona començarà avui l’enderrocament del monument de José Antonio Primo de Rivera, situat a la confluència de l’Avinguda de Josep Tarradellas amb la de Sarrià. La retirada del monument és una reivindicació històrica dels veïns de la zona, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya va presentar una moció en aquest sentit a l’abril de 2006 aprovada per tots els grups excepte el Partit Popular, en no ser executada van impulsar la inclusió de la mesura en el Pla d’Actuació del Districte 2008-2011. El monument va ser inaugurat al 20 de novembre de 1964, aniversari de l’afusellament del que va ser fundador de la Falange, en un acte oficial presidit per l’aleshores ministre Manuel Fraga.

Redacció
Redacció 17/02/2009

La construcció

La construcció d’aquest monument va costar anys. Al 1957, el llavors alcalde Antonio Maria de Simarro va convocar un concurs per portar a terme les obres. Sota l’administració de Josep Maria Porcioles, dos anys després, es va decidir el jurat. Finalment, el 24 de novembre d’aquell any, Manuel Fraga el va inaugurar en un acte oficial de commemoració per la mort del pare del falangisme i 30 anys després de la fundació del partir d’extrema dreta.

Diversos intents

Acabat el franquisme, Josep Maria Socias, alcalde en període de transició i ex falangista, hauria intentat enderrocar el monument per evitar concentracions de dretes davant el pedrís. No ho aconseguí.

Desprès Narcís Serra, al 1981, va ordenar que es tragués el jou, les fletxes i el retrat de Primo de Rivera del monument. Així s’ha conservat la forma fins a l’actualitat.

La retirada d’aquest monument significarà el compliment de la llei de la memòria històrica, aprovada la legislatura passada al Congrés.

La foto

A la foto es pot observar que hi ha dipositats al peu del monument un bon grapat de clavells. És una foto extreta del bloc de la Falange a Catalunya i demostra com l’extrema dreta encara hi feia actes de commemoració falangistes.