Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Avui es comença a enderrocar el monument de Primo de Rivera

|

- Publicitat -

La construcció

La construcció d’aquest monument va costar anys. Al 1957, el llavors alcalde Antonio Maria de Simarro va convocar un concurs per portar a terme les obres. Sota l’administració de Josep Maria Porcioles, dos anys després, es va decidir el jurat. Finalment, el 24 de novembre d’aquell any, Manuel Fraga el va inaugurar en un acte oficial de commemoració per la mort del pare del falangisme i 30 anys després de la fundació del partir d’extrema dreta.

Publicitat

Diversos intents

Acabat el franquisme, Josep Maria Socias, alcalde en període de transició i ex falangista, hauria intentat enderrocar el monument per evitar concentracions de dretes davant el pedrís. No ho aconseguí.

Desprès Narcís Serra, al 1981, va ordenar que es tragués el jou, les fletxes i el retrat de Primo de Rivera del monument. Així s’ha conservat la forma fins a l’actualitat.

La retirada d’aquest monument significarà el compliment de la llei de la memòria històrica, aprovada la legislatura passada al Congrés.

La foto

A la foto es pot observar que hi ha dipositats al peu del monument un bon grapat de clavells. És una foto extreta del bloc de la Falange a Catalunya i demostra com l’extrema dreta encara hi feia actes de commemoració falangistes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut