Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Associacions de la Catalunya Nord volen la TDT en català

La Federació d’entitats per la defensa de la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord i el Casal Jaume I de Perpinyà, entre altres entitats, han decidit impulsar una campanya de recollida de firmes a internet per demanar a les institucions catalanes del Principat i de la Catalunya Nord que facin el necessari per la creació d’una plataforma digital terrestre que permeti rebre tots els canals de televisió en català. ‘Catalunya nord vol la TDT catalana‘ és el nom d’aquesta campanya que també dóna suport a la campanya de solidaritat amb Acció Cultural del País Valencià.

Redacció 03/12/2007

En aquest sentit han presentat la litografia d’Antoni Tàpies que també es ven a la Catalunya del nord per ajudar a pagar la multa de 300.000 euros imposada pel govern valencià a ACPV per a mantenir els repetidors que permeten la recepció dels canals de Televisió de Catalunya al País Valencià.

‘És el mateix combat encara que sigui pas la mateixa forma que prenguin d’un costat com de l’altre, el País Valencià han triat la força per mirar de tallar els canals de televisió catalans, mentre que a la Catalunya Nord no fan servir la força, però la intenció és la mateixa. S’estimen millor deixar passar els anys i el 2012 amb l’apagada analògica si no reaccionem ara, per nosaltres serà acabat poder veure els canals catalans’ explica l’editor del portal Catnord, Hervé Pi.

Els promotors de la campanya per una ‘TDT Catalana’ creuen que es tracta sobretot d’un problema polític més que tècnic per això la seva petició serà adreçada tant al Departament dels Mitjans de comunicacions de la Generalitat de Catalunya com a tots els responsables polítics nordcatalans.

D’altra banda, els responsables de les entitats nordcatalanes han aprofitat l’acte de presentació de la campanya per criticar el fet que, segons ells, des de TV3 ‘no se tracta Catalunya Nord com un territori normal de parla catalana’. ‘ Tenim la sensació molt sovint de no ser tractats del mateix nivell que altres llocs de Catalunya’ ha dit Pi.

També han denunciat l’ús, segons ells, ‘abusiu’ de la llengua castellana a TV3. En aquest sentit Pi ha recordat que a Catalunya Nord el castellà no l’entenem i de cops escoltar TV3 és pesat’ i ha demanat als responsables de TV3 de ‘repensar els continguts dels seus programes.

També han reclamat a les institucions de la Catalunya del nord, en concret el Consell general dels Pirineus Orientals i l’Ajuntament de Perpinyà, de ‘posar la mà a la butxaca’ per què pugui funcionar la càmera instal·lada sobre la delegació de TVC a Perpinyà i que imatges de la capital nordcatalana puguin sortir ‘més sovint’ al programa ‘El temps’, als telenotícies de TV3.