Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Artur Mas torna a rebutjar el referèndum oficial d’independència

El candidat de CiU a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, ha valorat avui a TV3 la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) contra l’Estatut de Catalunya amb una gran indignació: ‘Els pobles en els moments importants de la seva historia s’han de saber fer respectar’, ha afirmat. Però més enllà d’aquesta proclama, ha afirmat que no pensa traduir la indignació en cap referèndum d’autodeterminació. Contràriament, Mas ha tornat a fer bandera de la seva proposta estrella prèvia a la retallada: dos referèndums parcials sobre el concert econòmic i sobre la gestió catalana de l’aeroport del Prat. Mas, doncs, fa cas omís de la reclamació de la JNC que ‘deixi de buscar l’encaix de Catalunya amb Espanya’.

Redacció
Redacció 29/06/2010

Mas considera que és el moment de ‘plantejar objectius nacionals que sabem que a Espanya hi són, com el concert econòmic’, exercint un dret a decidir ‘progressiu’, perquè ‘si plantegem totes les demandes com un conjunt, com era l’Estatut, miri com ha acabat’, ha reflexionat davant de Josep Cuní.

Mas, doncs, és partidari de ‘posar totes les energies fortes de Catalunya’ en aquests dos referèndums parcials que continuaran mirant de trobar l’encaix de Catalunya amb Espanya, afirmació que contrasta vivament amb les proclames d’ahir: ‘Si som una nació ho hem de demostrar més que mai’.

‘Després de 30 anys d’autonomia i de 2 Estatuts, ens hem de fixar objectius clars -no molts- i posar tota la carn a la graella’, considera Artur Mas, referint-se al concert econòmic.

‘Cosa disminuïda’
Mas s’ha referit a l’Estatut post-retallada com a ‘cosa totalment disminuïda’ i considera que ‘aquest no és l’Estatut votat pels catalans. No és el nostre Estatut’

També ha afirmat que ‘hauria preferit un Estatut millor que el que van aprovar els catalans’, perquè el del 30 de setembre, aprovat pel Parlament català, ‘no tenia majories a Madrid’. I ha avisat: ‘Allò no era l’estació final de trajecte. Sempre ho vaig dir’.