Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Ara, referèndum a Gal·les

Gal·les vol més sobirania. Així ho tenen clar els seus polítics ja que el partit independentista, el Plaid Cymru, ha arribat amb els laboristes a un acord de Govern. El més important és que en el pacte es preveu la convocatòria d’un referèndum durant la pròxima legislatura. També l’acord preveu una sèrie de mesures per promoure el gal·lès, llengua que sap parlar el 20% de la població.

Redacció 04/07/2007

Les ganes de fer passos cap al sobiranisme d’Escòcia sembla que es contagien a les nacions del Regne Unit. Ara a Gal·les un acord entre el partit independentista i els laboristes comportarà grans novetats de cara a un major autogovern dels gal·lesos així com una millora de la defensa i divulgació del gal·lès.

El Partit Laborista i el partit independentista gal·lès, el Plaid Cymru, governaran el País de Gal·les i han acordat convocar un referèndum en aquesta legislatura perquè l’Assemblea Nacional tingui poders legislatius plens. Fins al moment, el parlament gal·lès només tenia potestat per a lleis menors i secundàries, poc més que poder reglamentar les lleis de Westminster. L’acord també obliga el Partit Laborista a defensar el sí en la convocatòria ciutadana. Aquest pacte de legislatura també inclou diferents apostes de marcat to nacionalista i d’esquerres.

Les propostes

En primer lloc l’acord preveu una sèrie de mesures per promoure el gal·lès, llengua que sap parlar el 20% de la població. Per exemple, el Govern s’ha compromès a finançar un diari nacional en gal·lès i a crear la figura de delegat per garantir els drets lingüístics. A més, els dos partits socialdemòcrates s’han compromès a donar suport a la campanya per aconseguir el domini .cym i a treballar conjuntament amb Westminster per aconseguir que el gal·lès sigui llengua oficial a la Unió Europea.

En el pacte també s’inclouen iniciatives socials com augmentar les ajudes als que comprin el primer habitatge, als pensionistes, als estudiants, o el compromís d’apartar el sector privat del sistema sanitari gal·lès.

Les traves

Amb l’acord a la mà a Gal·les, encara falta el vistiplau de la direcció, a més segons la BBC la meitat dels diputats laboristes estarien un xic en contra per l’accés de “noacionalisme”. Si l’acord de govern es consuma, haurem d’observar amb atenció les estratègies del Plaid Cymru per marcar perfil propi i, alhora, donar estabilitat al govern. Això és, si fa o no fa, el repte que té Esquerra en l’actual Govern de la Generalitat. Segur que uns i altres poden aprendre molt de les seves experiències.