Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Antich demana el cap del diputat Vicens i Unió Mallorquina el relleva de la comissió d’Urbanisme

|

- Publicitat -

Segons explica el Diari de Balears ‘després del que ha passat avui dematí -per ahir-, he demanat a Unió Mallorquina que faci el canvi del diputat Bartomeu Vicens. Pertoca que hi hagi un canvi per donar legitimitat a la feina que estam fent aquí i perquè ell es pugui defensar allà on pertoca”, afirmà ahir horabaixa Antich, des de la tribuna d’oradors del Parlament. El cap de l’Executiu començava la seva intervenció en la segona jornada del debat de política general demanant un esforç perquè els ciutadans recuperin la confiança en les institucions. Feia la petició a UM just abans d’iniciar el torcebraç amb la cap de l’oposició, Rosa Estaràs (PP), qui li retrauria més tard que el seu Govern depèn del suport de Vicens.

Consultes a Nadal i a Munar

Durant el recés del migdia en el debat, el president havia consultat la seva decisió al president d’UM i conseller de Turisme, Miquel Nadal, i també havia anunciat la intenció a la presidenta del Parlament i exlíder d’UM, Maria Antònia Munar, qui li hauria demanat que no fes pública la petició. De fet, es va poder veure Antich mentre conversava amb Nadal i Nadal quan entrava al despatx de Munar. En qualsevol cas, la renuncia de Vicens no es troba en mans d’Antich ni de Munar ni d’UM perquè l’acta de diputat és personal i, per tant, just ell pot abandonar l’escó.

Publicitat

I Vicens deixà clar ahir que no renunciaria. Abans, però, el portaveu ocasional d’UM, Pep Melià, contestà des de la tribuna la petició de dimissió que acabava de fer el president. Melià li recordà que ell no estava autoritzat a decidir i, en tot cas, qui ho havia de fer era l’executiva.

Executiva d’urgència

Tot i que Nadal havia advertit que UM demanaria la dimissió de Vicens si es confirmava que havia comès els delictes que se l’imputen, l’executiva del partit es reuní d’urgència ahir vespre i acordà que no demanaria la dimissió de Vicens, almenys de moment. Allò que sí que farà la direcció d’UM es rellevar el diputat com a portaveu al Parlament, un càrrec que passarà a ocupar l’altre parlamentari del grup, Josep Melià. Al mateix temps, Vicens deixarà de ser membre de la Comissió d’Urbanisme del Consell de Mallorca i el substituirà el vicepresident del Consell, Toni Pascual.

L’executiva justificà la seva decisió per la situació processal de Vicens, però per prudència i fent valer la presumpció d’innocència, considera que abans de prendre cap altra decisió, és necessari que abans la justícia es ‘pronunciï clarament’, cosa que encara no ha passat. El fet que el jutge hagi retirat les causes de suborn i de tràfic d’influències ‘que el relacionaven directament amb la seva activitat política’, també féu que la formació no demanàs la dimissió del seu diputat, tot i que se sap que alguns membres de l’executiva n’eren partidaris.

Barceló dóna suport a Antich

Abans que passàs això i durant suporel debat de política general, el portaveu del Bloc, Biel Barceló, donà ‘suport total’ a la petició de dimissió feta pel president del Govern i recordà que la seva formació fou la primera que la demanà fa unes setmanes. Al mateix temps, va fer costat a les mesures anticorrupció anunciades per Antich al Parlament i aprofità també per demanar al PP que faci el mateix que el president amb els seus imputats. ‘Tant de bo sentíssim el mateix de la portaveu del PP’, afirmà Barceló, que no rebé cap resposta de Rosa Estaràs en la seva intervenció posterior.

‘Jo dimitiria’

El president d’UM, Miquel Nadal, confirmà ahir que és accionista de l’empresa Nova Singladura, de la qual també té accions el diputat d’UM, Bartomeu Vicens, a través de la societat des que suposadament havia cobrat comissions il·legals. Amb tot això, afirmà que ni ell ni la seva societat hagin comès activitats il·lícites i, si es demostràs el contrari, dimitiria de tots els seus càrrecs. ‘No és el mateix dinar amb una persona que ha comès un delicte que ser un delinqüent’, afirmà Nadal, qui avançà que està disposat a col·laborar amb la justícia i es mostrà ‘convençut’ que no ha fet res dolent. També advertí que emprendrà accions legals contra aquells que qüestionin la seva honorabilitat o la d’UM.

Dimissió de Vicens

Segons Nadal, ‘no és el mateix compartir una participació d’una societat que no fa cap activitat amb una persona que presumptivament ha realitzat activitats’, afirma amb relació a Vicens. Quan li demanen si recomanaria la dimissió a Vicens en la seva situació contestà que la decisió és seva, ‘jo sé què faria en el meu cas’.

Vicens deixa clar que no dimitirà

El fins ara portaveu d’Unió Mallorquina al Parlament, Tomeu Vicens, arribà a la Cambra passades les cinc de l’horabaixa després de declarar als jutjats i aclarí que no tenia cap intenció de dimitir del seu càrrec de diputat, com minuts abans li havia demanat des de la tribuna el president del Govern, Francesc Antich.

Això digué als passadissos del Parlament tot seguit de la reunió que va mantenir durant devers mitja hora amb la presidenta de la Cambra i exlíder d’UM, Maria Antònia Munar, en el seu despatx. A la trobada no va assistir el president d’Unió Mallorquina, Miquel Nadal, que en aquell moment es trobava complint trobades informals als mateixos corredors amb altres dirigents del seu partit.

‘No renunciaré al meu escó, continuaré duent a terme les meves obligacions i encara més després que s’hagin retirat les anteriors acusacions de suborn i tràfic d’influències, que són les que afecten des d’un caire polític’, assegurà Vicens en acabar la cita amb Munar. El fins ara portaveu parlamentari d’UM, que no volgué comentar el que havia parlat amb Munar, avançà que ara es defensarà ‘més que mai’ i evità valorar si el seu partit li dóna encara suport. ‘Això ho heu de demanar al partit’, afirmà als periodistes.

Després, Vicens entrà a l’hemicicle envoltat de fotògrafs i somrient, mentre el president Antich replicava des de la tribuna als portaveus dels grups minoritaris que li donen suport. En aquell moment, gairebé cap diputat no escoltà el president, qui continuà la seva intervenció. Antich veié com s’asseia davant d’ell l’home de qui acabava de demanar la dimissió. En la seva presència, no repetí la petició que havia fet.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut