Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Ampli seguiment de la vaga de jutges

|

- Publicitat -

Aquesta aturada l’han convocada les associacions de jutges l’Associació de Jutges Francisco de Vitoria (AJFV) i Fòrum Judicial Independent (FJI) per protestar per la falta de mitjans materials i humans de l’administració de justícia. Les altres dues entitats judicials, Associació Professional de la Magistratura (APM) i Jutges per la Democràcia (JD), s’han desmarcat de la vaga, tot i que participaran en els actes de protesta convocats a les principals ciutats catalanes. A més les entitats judicials volen fer una jornada de portes obertes dels jutjats als mitjans de comunicació.

Les reivindicacions dels jutges

Publicitat

Entre les principals reclamacions destaca l’increment del nombre de professionals de la judicatura, participar en un reglament sobre la càrrega de feina, que els jutges gestionin els assenyalaments, formació dels interins destinats als jutjats, informatització dels tribunals, millora de la seguretat dels edificis, augment de les retribucions, regulació dels jutges substituts, desaparició del trasllat forçós, descans d’un dia després de la guàrdia i major transparència en el nomenament dels càrrecs judicials. Els jutges també s’oposen a la Justícia de Proximitat i reclamen augmentar la ràtio de professionals per ciutadans, ja que és de les més baixes d’Europa.

Els jutges de Lleida mostren les seves condicions de treball

Els jutges de la demarcació de Lleida no han secundat la vaga convocada a nivell de l’estat espanyol malgrat alguns casos puntuals de magistrats que a títol individual no han volgut anar a treballar per protestar. Es tracta dels jutges de Vielha, Solsona i un dels jutjats de Lleida. Això no obstant, els jutges de Lleida, encapçalats pel degà, Eduard Enrech, han volgut mostrar als mitjans de comunicació algunes dependències de gestió judicial per tal d’evidenciar i justificar els motius que els han portat a fer aquesta protesta. D’aquesta manera, s’ha pogut comprovar, entre d’altres, l’acumulació de documents en sales i passadissos i la manca de recursos tècnics i humans per tramitar la documentació.

Reformar el sistema

Tura creu que cal ‘canviar moltes coses’, com ara que ‘no tot vagi a parar sobre la taula dels jutges’, o bé que ‘no siguin òrgans unipersonals on quan falta una persona es paralitza tot’. Per Tura, amb les reivindicacions que plantegen algunes plataformes ‘no s’arregla la congestió’ ni alguns plantejaments actuals de la justícia.

La consellera ha apostat per mesures com la ‘mediació obligatòria’ en temes privats, una participació més important dels fiscals en temes penals o la justícia de pau en ‘faltes i qüestions de menor quantia’. ‘Hi ha una manera de buidar la taula congestionada dels jutges’, ha dit, que ‘requereix d’una reforma de la Llei orgànica del poder judicial molt profunda’. Per la consellera, ‘caldria aprofitar l’energia que ha generat la mobilització per reclamar-la i que d’una vegada per totes es parli de quin model de justícia volem per aquest segle’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut