Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Com prendre el sol saludablement? Remeis naturals

El tractament natural de les cremades consisteix a utilitzar remeis naturals per a aquelles cremades de primer grau o aquelles cremades de segon grau menors. En general si parlem de cremades solars, són de primer grau. La col, l’enciam, el iugurt, bosses de te… alguns dels possibles remeis. No oblidem pas que les cremades molt greus requereixen atenció hospitalària i han de rebre atenció per part del metge.

Redacció 14/08/2007

La fitoteràpia en el tractament de les cremades consisteix en la utilització d’una sèrie de plantes medicinals. Entre les plantes principals tenim.

Àloe : ( Àloe vera) Constituïx un dels remeis naturals més importants per al tractament de les cremades. Alleuja el dolor, redueix la inflamació, la vermellor i preveu la infecció ( Aplicar gel de Àloe sobre la cremada. Aquest gel pot comprar-se en herboristeries o farmàcies o, més fàcilment es pot obtenir tallant una fulla i estrenyent-la amb la vora no tallant d’un ganivet sobre una superfície plana. També es pot pelar la fulla i refregar-la suaument sobre la cremada

Enciam: ( Lactuca sativa) Les propietats analgèsiques de l’enciam poden aprofitar-se per a mitigar el dolor de les cremades ( Decocció d’unes fulles d’enciam en aigua durant 15 minuts. Refredar i aplicar el líquid amb una gasa sobre la superfície afectada)

Poma: ( Malus domestica) Aplicar polpa de poma en forma de cataplasma sobre la cremada. Canviar cada quart d’hora.

Col: ( Brassica oleracea) Exerceix un valor reconstituent de la pell, especialment quan es barreja amb un poc d’oli d’oliva. ( Picar les fulles fresques i aplicar-les en forma de cataplasma sobre la zona afectada de la pell . Canviar cada quart d’hora. )

Civada ( Civada sativa) La civada constituïx una de les plantes més adequades per al tractament de la pell. ( Realitzar un cataplasma de farina de civada amb aigua i aplicar sobre la cremada)

Altres remeis populars per a remeiar les cremades pel sol:

– Banyar-se amb aigua freda: Per a alleujar el dolor i disminuir la sensació de calor general, preparar un bany amb aigua freda – no gelada – i introduir-se en el durant uns minuts. Si es pretén donar-se una dutxa, la força de l’aigua sol ser desagradable, per això convé donar-se un bany. – Aplicar-se comprimides fredes: És altra manera de disminuir el dolor i la inflamació. Mullar un drap amb aigua freda – no gelada- i aplicar-lo contra la zona cremada. Aquest mètode es recomana quan les zones cremades són de menor extensió.

– Utilitzar iogurt i aigua freda: Altra possibilitat en cas de zones concretes és aplicar una capa d’iogurt sobre la part cremada i després netejar amb aigua freda.

– Utilitzar llet desnatada: Barrejar una tassa de llet desnatada en un litre d’aigua freda. Mullar una comprimida i aplicar sobre la zona afectada durant 20 minuts. Realitzar una nova aplicació cada 3 hores.

– Aplicar borses de te sobri els ulls: Quan les cremades solars afecten a les parpelles, pot utilitzar-se borses de te. Mullar les borses en aigua freda i aplicar sobre les parpelles cremades pel sol.