Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Finalment Oriol Pujol serà el nou portaveu de CiU al Parlament

El grup parlamentari de Convergència i Unió (CiU) ha formalitzat aquest dijous el nomenament del diputat Oriol Pujol com a nou portaveu parlamentari de la federació nacionalista, en substitució de Felip Puig, que va ser nomenat per Mas número dos de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). En una trucada aquest mateix dijous al matí, Mas ha acordat amb el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, formalitzar ja aquest nomenament, tot i que fonts de CDC han apuntat que tots dos ja tenien presa la decisió des de feia alguns dies. CiU també ha decidit que Josep Rull sigui un dels tres adjunts al portaveu que té el grup parlamentari. Mas ha desvinculat aquests nomenaments amb els de la llista de CiU a les eleccions generals. Després de setmanes de polèmica, el fill de Jordi Pujol serà el nou portaveu de la coalició.

Redacció 25/10/2007

Un cop acabat el Ple del Parlament, Mas ha reunit el grup parlamentari per formalitzar aquesta decisió. El president de CiU ha explicat que amb aquesta decisió Puig es podrà dedicar ‘àmpliament’ a les tasques dins de CDC, a qui ha agraït la ‘bona feina’ feta. Mas ha recordar que era CDC qui havia de proposar el seu substituït, tot i que de manera consensuada amb Unió Democràtica. Mas ha mantingut aquest mateix dijous una conversa amb Duran per decidir que fos aquest dijous que es formalitzés el nomenament i es fes públic.

Mas ha mostrat ‘plena confiança’ en Oriol Pujol, tot recordant la seva trajectòria, i creu que a partir d’ara ‘s’haurà de guanyar la confiança de tots els diputats’, que ‘no té guanyada d’entrada i se l’haurà de guanyar amb la seva tasca, el seu model, la seva capacitat de relació’.

El president de CiU ha recordat que ‘sempre que es parla de l’Oriol se l’associa als cognoms que porta’. En aquest sentit, ha assegurat que ‘l’Oriol Pujol Ferrussola no tindrà mai un avantatge per sobre dels altres pels cognoms que porta, almenys per part meva’, però ‘tampoc li ha de repercutir cap desavantatge’. Per Mas, ‘els cognoms, que sé que pesen a nivell d’opinió públic, hi són, però ‘l’hem de valorar independentment dels cognoms que porta’.

El nou portaveu tampoc ha defugit aquesta qüestió. ‘No vull ni puc renunciar als meus cognoms, però això ni em dóna ni em treu res automàticament’, ha dit. De fet, ha assegurat que prefereix ‘ser jutjat per Oriol, que per Pujol Ferrussola’. Pujol Ferrussola ha agraït la decisió de Mas i Duran i ha dit que assumeix la tasca ‘amb un punt de repte i basarda’, sobretot ‘pel nivell que ha deixat Felip Puig’. El nou portaveu ha reconegut que a partir d’ara s’haurà de guanyar la confiança de tots els diputats de CiU, i també ha volgut donar un missatge de ‘mà estesa’ a la resta de grups parlamentaris.

Josep Rull, un dels adjunts als portaveus

Pujol serà el portaveu parlamentari de CiU, i Josep Maria Pelegrí es mantindrà com a portaveu adjunt. Mas també ha anunciat que Josep Rull serà un dels tres adjunts als portaveus, ocupant el lloc que deixa precisament el nou portaveu. Cal recordar que dins de CDC algunes veus havien demanat que Rull fos el portaveu parlamentari, enlloc d’Oriol Pujol. Mas ha tingut paraules d’elogi cap a Rull, de qui ha dit que és una persona ‘jove’ que fa ‘una feina excel·lent al Parlament’ i a que augura ‘una trajectòria important de cara al futur’. Els altres dos adjunts són Marta Llorens i en Francesc Homs.

Mas ha volgut desvincular l’elecció del portaveu amb el procés de confecció de les llistes al Congrés dels Diputats, que per Barcelona encapçalarà Josep Antoni Duran i Lleida. El líder de CiU ha dit que sobre això se n’està parlant ‘sense cap pressa excessiva’. ‘Són dos processos totalment separats’, ha reblat.

D’altra banda, Mas ha assegurat que en aquests moments no es preveuen més canvis en l’estructura de CDC i ha dit en aquests moments el portaveu és David Madí. ‘Això no ha canviat en absolut’, ha dit. Mas també ha dit que el càrrec de secretari general adjunt com a tal en aquests moments no existeix, i que, d’acord amb els estatuts del partit, ell pot encarregar a un dels vicesecretaris ‘la coordinació de la majoria de funcions’ dins de CDC.