Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Un vídeo mostra la distància que pot contaminar algú que corre o va en bicicleta

La distància augmenta exponencialment si la persona es desplaça més de pressa i respira més fort

Gerard Sesé 08/05/2020
El passeig de Sant Joan de Barcelona a l'alçada de Verdaguer ple de famílies que passegen amb els nens en el primer matí de permís per sortir amb els infants a passejar. Imatge del 16 d'abril de 2020. (Horitzontal)

La febre per a sortir de casa de 6 a 10 del matí i, especialment, de les 8 del vespre a les 11 de la nit té com a conseqüència que s’estiguin aglomeracions i, sobretot, encreuaments entre persones sense mantenir les distàncies recomanades de seguretat per a evitar ser contagiat o contagiar.

A la ciutat comtal és un autèntic escàndol. Als principals parcs i vies per als vianants les aglomeracions són diàries a les hores citades i, a més, perfectament la meitat de les persones no duen mascareta.

El pitjor de tot, però, és que poca gent manté la distància de seguretat recomanada. Aquesta és de 5 metres si es camina i 10 metres si es corre i fins a 20 metres si es passeja amb bicicleta.

Un estudi realitzat per la Universitat Catòlica de Leuven (Bèlgica) i la Politècnica de Eindhoven (Països Baixos) subratlla l’especial cura que s’ha de tenir a l’hora de fer exercici a la via pública i la importància de mantenir aquestes distàncies.

Per acabar-ho d’entendre bé, corre per la xara aquest vídeo que mostra les àrees contaminants d’una persona, especialment quan respira fort o esbufega fruit de l’esforç físic.