Divendres, 5 de març de 2021 - Edició 953
La República

Salut demana “més temps” per consolidar la baixada de contagis i alerta que les dades actuals són “insostenibles”

El 60% dels pacients a les UCI catalanes tenen la covid-19

Avatar
Agències 09/11/2020
Muntatge fotogràfic amb la consellera de Salut, Alba Vergés i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat aquest dilluns “més temps” per consolidar la baixada de casos de coronavirus després que la setmana passada se’n comencés a desaccelerar la velocitat dels contagis. Encara que Salut preveu que Catalunya arribi al pic de pressió assistencial aquesta setmana, Vergés ha alertat que les dades actuals són “insostenibles” i “elevadíssimes”, tant de nous contagis -26.629 en la darrera setmana, prop de 4.000 al dia- com d’impacte al sistema sanitari -hi ha 2.793 pacients ingressats i 578 a les UCI, a més de tota la pressió en la primària-. Després d’incorporar els centres privats de forma temporal al sistema públic, les UCI tenen ara una ocupació del 83% i el 60% dels pacients pateixen la covid-19.

S’ALLARGA UNA HORA PODER RECOLLIR MENJAR
La pròrroga de les mesures actuals davant de la covid-19 incorporarà una ampliació de l’horari per anar a buscar menjar per emportar, que fins ara acabava a les 21 hores i passarà a ser fins les 22 hores. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que en aquest cas es pot arribar a casa més tard de les 22 hores en què comença el toc de queda sempre que es disposi del tiquet de compra. Aquest canvi no afecta l’hora d’entrega del menjar fins les 23 hores per part dels ‘riders’, que es mantindrà igual.

FESTES PRIVADES DETECTADES
El conseller també ha explicat que han detectat diverses festes privades aquest cap de setmana i que els dijous surt més gent de cap de setmana, un 7% més en els peatges més propers a Barcelona i un 15% en la resta.
Des del 16 d’octubre els mossos i les policies locals han posat 22.297 denúncies per incompliments de persones i 395 per establiments. Aquest cap de setmana els mossos han posat 668 denúncies per incomplir el confinament nocturn i han tancat onze locals, mentre que les policies locals han posat unes 200 denúncies.

El comissari en cap, Eduard Sallent, ha explicat que han detectat diverses festes privades. Ha destacat una festa amb 20 persones en un domicili de Sarrià a Barcelona, una amb 28 persones en una antiga oficina bancària a l’Hospitalet de Llobregat i una altra en una associació cannàbica a Sabadell. També han aixecat acta per trobades en hotels amb diverses persones.