Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

L’engany del PSOE a EH Bildu: Ara diu que només es derogarà parcialment la reforma laboral

Anul·la el primer punt del pacte que establia que la derogació seria íntegra, una tàcita habitual en les negociacions amb els socialistes

Redacció
Redacció 21/05/2020
Primer pla de la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, durant la seva intervenció aquest dissabte 8 de febrer de 2020 a Platja d'Aro

El PSOE matisa l’acord amb Bildu per derogar la reforma laboral

El PSOE ha matisat l’acord amb EH Bildu que li ha permès prorrogar l’estat d’alarma amb l’abstenció dels bascos i ha limitat l’abast de la derogació de la reforma laboral. El pacte inicial establia en un primer punt que PSOE, Unides Podem i EH Bildu es comprometien a derogar “de manera íntegra” la reforma del 2012 que va tirar endavant el PP de Mariano Rajoy. El mateix punt afegia que la derogació s’havia de fer efectiva abans de la finalització de l’estat d’alarma. Posteriorment, però, fonts del PSOE han indicat que aquest primer punt s’ha eliminat del pacte definitiu, i que la redacció final estableix que es derogarà la reforma laboral, però sense l’expressió “de manera íntegra”.

Així, el redactat que segons PSOE és el que s’ha pactat finalment estableix que es derogarà la reforma laboral i que es recuperaran els drets laborals “arrabassats” el 2012, impulsant en el marc del diàleg social “la protecció de les persones”.

Després d’aquesta afirmació genèrica, el pacte especifica que “en concret i amb caràcter urgent” es derogarà la possibilitat d’acomiadament per absentisme causat per baixes per malaltia; les limitacions a l’àmbit temporal del conveni col·lectiu, fent-los arribar més enllà de les previsions que contingui, un cop acabi la seva vigència i fins que se’n negociï un de nou, i la prioritat aplicativa dels convenis d’empresa sobre els convenis sectorials.