Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Els ajuntaments es reboten contra el govern per encarregar-los la seguretat anti-Covid

Albiol demana a la Generalitat que decreti el toc de queda i retreu el trasllat de responsabilitats als ajuntaments

Avatar
Agències 13/07/2021
Festa nocturna a la platja de Barcelona

Els alcaldes de grans ajuntaments i de ciutats de costa han reaccionat amb crítiques al govern per les noves mesures anunciades aquest dilluns. Es queixen que no tenen prou recursos per controlar els botellons o els accessos a les platges. Denuncien que es traspassa la responsabilitat als consistoris, demanen ajuda per aplicar les restriccions o, fins i tot, que s’apliqui de nou el toc de queda.

BARCELONA
l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha demanat recursos a la Generalitat per poder fer complir les mesures i més concreció en les restriccions: “No pot ser que si la Generalitat de moment ha descartat demanar el toc de queda, d’alguna manera faci un toc de queda informal i traspassi la responsabilitat als ajuntaments, que no tenim mitjans suficients per portar això a la pràctica. Aleshores l’única cosa que demanem és claredat en la mesura. Es pot fer o no es pot fer, s’han de tancar les platges o no s’han de tancar les platges a Catalunya?” Colau assegura que hi posaran tots els mitjans i demanen a la Generalitat ajuda, també, perquè no en tenen “suficients”.

BADALONA
L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, demana “valentia” a la Generalitat i que decreti el toc de queda per frenar els contagis de covid-19. Ho fa després que ahir el Govern va anunciar les noves mesures davant l’empitjorament dels valors referents al virus, i entre les quals hi figura limitar l’activitat i la presència en espais públics a partir de les 00.30 h. En una piulada, Albiol considera: “Traslladar als alcaldes la responsabilitat de tancar platges i parcs després de les 00.30 h em sembla una enorme irresponsabilitat”. En en mateix missatge al seu perfil a Twitter assegura que si l’executiu català no restitueix el toc de queda, la petició feta als consistoris és “literalment impossible”. D’altra banda, Albiol ha renovat les mesures de prevenció adoptades per intentar frenar els contagis. A través d’un ban, se suspenen totes les activitats lúdiques, festives i culturals en les que s’hi puguin produir aglomeracions fons la mitjanit del 18 al 19 de juliol.

SANT CUGAT DEL VALLÈS
l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, s’expressava a “El matí de Catalunya Ràdio”: “Necessitem aquest confinament nocturn. Limitat en el temps, és evident. Però nosaltres estem totalment a favor de la mesura. Si remem totes les institucions alhora ens en sortirem. Si no, això se’ns descontrolarà”.

CASTELLDEFELS
Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels, valora les mesures com a “massa toves” perquè “són recomanacions i no ens donen les eines a nivell municipal per poder fer-les efectives”. Assegura que fer efectives les restriccions així “és molt complicat” per municipis com el seu i que “es pot fer un dia, per Sant Joan, per exemple”, però que no és possible fer-ho cada dia: “Son 5 km de platja”, ha afegit.

PALAMÓS
L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, manté que un toc de queda “és molt més fàcil d’aplicar perquè la gent ho té més clar”, però no si són recomanacions:
“Sí que si veiem grans concentracions de gent o espais on s’acumulen podem fer actuacions específiques, però pensar que arreu podem fer control total a partir de les 0.30 és difícil de dur-ho a terme”.