Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

Creix el desacord entre la Comissió Europea i AstraZeneca sobre el lliurament dels vaccins

La UE continua demanant un calendari “clar” de distribució als estats membres després d’una altra reunió sense avenços

Agències 28/01/2021
Vials del vaccí davant del logotip d'AstraZeneca .

La Comissió Europea continua reclamant a AstraZeneca un calendari “clar” de distribució de vaccins als Estats membre després de la reunió que ha mantingut aquest dimecres amb representants de la companyia farmacèutica, que s’ha desenvolupat en un to “constructiu” però en la qual no s’han aconseguit avanços. “Lamentem la falta continuada de claredat sobre el calendari de lliuraments i demanem un pla clar de AstraZeneca per a la distribució ràpida de vaccions que havíem reservat per al primer trimestre”, ha expressat la comissària de Salut, Stella Kyriakides, en un missatge compartit en la xarxa social Twitter.

La xipriota ha assegurat que la trobada amb el conseller delegat de AstraZeneca, Pascal Soriot, ha tingut un “to constructiu”, així com que la UE segueix “unida i ferma” en la seva reivindicació que el grup farmacèutic ha de complir amb els compromisos adquirits amb el club comunitari. “Treballarem amb la companyia per a trobar solucions i distribuir les vacunes ràpidament als ciutadans europeus”, ha resolt la responsable de Salut de l’Executiu comunitari.

La reunió entre la Comissió Europea i AstraZeneca va començar a les 18.30 hores d’aquest dimecres després d’un dia replet de missatges creuats entre totes dues parts. Al matí, Brussel·les va afirmar que la farmacèutica havia rebutjat participar en la trobada, alguna cosa que va ser desmentit per AstraZeneca. Ja a la tarda, Kyriakides va oferir una roda de premsa en la qual va exigir a la companyia que enviés dosi de la seva vacuna a la UE des de les plantes que té al Regne Unit si ha registrat problemes de producció a les fàbriques que té dins de la UE.

“No hi ha jerarquia entre les plantes. En aquests contractes hi ha quatre plantes però no diferència entre les del Regne Unit i les de la UE. Les del Regne Unit són part dels nostres acords de compra anticipada”, ha reiterat en una compareixença la xipriota. Brussel·les va arribar fa uns mesos a un acord amb AstraZeneca i la Universitat d’Oxford per a comprar 300 milions de dosis del seu vaccí (i l’opció d’adquirir altres 100 milions més). Encara no està autoritzada a la UE, però s’espera que l’aprovació per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA) pugui arribar aquest mateix divendres.

La setmana passada, la farmacèutica va comunicar a la UE que no serà capaç de lliurar als Estats membres les dosis que havia promès per al primer trimestre per problemes de producció en una de les seves plantes. Segons fonts comunitàries, aquests retards provocaran que els països del bloc comunitari només rebran durant el primer trimestre un quart de les vacunes que havien estat pactades per a aquest període, d’una quantitat total que aconseguia les “tres xifres”.