Dijous, 13 d'agost de 2020 - Edició 749
La República

Sr. Sánchez, i vostè quan demanarà perdó?

Quan semblava que després de fer oficial l’anunci de convocatòria d’eleccions per al 28 d’abril el president del Gobierno rebaixaria aquesta mena de tendència que té a les arts escèniques, […]

Joan Solé
Joan Solé 24/02/2019

Quan semblava que després de fer oficial l’anunci de convocatòria d’eleccions per al 28 d’abril el president del Gobierno rebaixaria aquesta mena de tendència que té a les arts escèniques, Pedro Sánchez es va planta a Cotlliure i a la platja d’Argelers per recordar Machado i Azaña, tots dos morts a l’exili.

No amago que el cas de Sánchez em sembla fascinant, ha estat capaç de sobreviure a l’ala més dura del PSOE, superar les primàries contra tot l’aparell, fer caure el govern de Rajoy i agafar les regnes del poder per vendre’s a l’ala més dura del PSOE, rendir-se a l’aparell i fer caure el seu propi govern.

Com a polític, Sánchez és un aprovat. Com a actor, un excel·lent. La seva última actuació, potser esperant que sonés la campana a la gala dels Oscar de Hollywood, fou ahir. Arran de la seva visita a Cotlliure, el president de la legislatura més curta de la història de la democràcia espanyola assegurava, afectat després de visitar les tombes de republicans morts a l’exili, que l’exili és “abominable”.

Hom al final no pot fer cap altra cosa que sentir una certa tendresa davant tant cinisme. Republicà a primera hora del matí, i company de taula de Felip VI al Mobile World Congress al vespre, es feia càrrec de la duresa de l’exili: “No se m’acut una condemna més terrible per a un ésser humà com és abandonar a la força la teva gent. És tard, però Espanya hauria d’haver demanat perdó per aquesta infàmia”.

Em pregunto, i vostè, senyor Sánchez, quan demanarà perdó? Quan pensa responsabilitzar-se d’haver signat l’aprovació de l’article que va empresonar líders polítics independentistes? Quan pensa reconèixer que hi ha polítics i polítiques a l’exili per haver col·laborat amb la repressió de la dreta espanyola contra el moviment independentista?

L’exili i la presó, per motius polítics, és una infàmia. Es produís fa 80 anys o fa només un. Deixi la seva carrera d’actor i posis la jaqueta de representant de la democràcia espanyola i demani perdó, perdó per reprimir policialment i judicialment un moviment polític que només vol votar.

Relacionats