Dimecres, 21 d'abril de 2021 - Edició 1000
La República

Rajoy i Santamaría, a cara descoberta

El 20 de setembre el Gobierno, mitjançant el Ministeri de l’Interior, va executar l’Operación Copérnico. Aquest operatiu, que fou efectiu fins al 30 de desembre del 2017, suposava la mobilització […]

Joan Solé
Joan Solé 27/02/2019

El 20 de setembre el Gobierno, mitjançant el Ministeri de l’Interior, va executar l’Operación Copérnico. Aquest operatiu, que fou efectiu fins al 30 de desembre del 2017, suposava la mobilització de 12.000 agents policials -entre Guardia Civil i Policia Nacional- que havien d’impedir la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i reprimir qualsevol aixecament popular en defensa de la República.

Durant mesos l’executiu espanyol va ocultar el cost de l’operació, fins que l’aleshores ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va exposar al Senado que la quantitat invertida fou de 87 milions d’euros.

43,3M€ eren per a les dietes dels agents. 26,5M€ per als ferris -un d’ell el del Piolín-. 6,3M€ en l’allotjament. 10,3M€ en la manutenció. Una operació policial de 87.000.000€ que ahir, preguntada per Vox, l’exvicepresidenta va despatxar dient que la desconeixia: “He llegit sobre ella”.

Costa molt, moltíssim, massa, creure que la número dos de l’executiu espanyol i que tenia a la seva cartera la competència dels serveis d’intel·ligència, només “ha llegit” sobre l’operació. Els testimonis tenen l’obligació de dir la veritat. Tanquem aquest paràgraf donant per bona la seva versió a veure què passa en el següent.

L’habilitat de Rajoy per posar la pota és equiparable a la qualitat de Messi per marcar gols. No només va admetre, sense voler, que va escoltar la declaració del president Mas -un fet que suposa vulnerar la Ley de Enjuiciamiento Criminal-, sinó que va assenyalar a la seva número dos que, unes hores abans, desmentia qualsevol relació amb la Copérnico. L’advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, pregunta: “l’1 d’octubre estava al corrent de què va passar?”. “Sí, clar”, respon. “I qui li donava la informació?” replica Pina, “la vicepresidenta”, admet Rajoy. La figura que només havia “llegit” sobre l’operació policial de 87 milions d’euros, ara resulta que és qui informava el president del Gobierno. Bra-vo.

Rajoy i Santamaría ahir van fer un altre exercici de cinisme i a cara descoberta, perquè això és un judici que, com diria Gabriel García Márquez, és la crònica d’una mort anunciada. Que passi de pressa aquest teatre televisiu per frenar el cop d’una futura sentència europea. Hom espera equivocar-se, però això té un final escrit i no és, ni de bon tros, esperançador per als legítims representants de l’independentisme.