Dijous, 13 d'agost de 2020 - Edició 749
La República

El nacionalisme espanyol prepara l’embat

Pablo Casado i Albert Rivera no només tenen en comú la mà dreta, també el coneixement que l’independentisme, des de l’aplicació de l’article 155, viu en un estat de debilitat […]

Joan Solé
Joan Solé 07/02/2019

Pablo Casado i Albert Rivera no només tenen en comú la mà dreta, també el coneixement que l’independentisme, des de l’aplicació de l’article 155, viu en un estat de debilitat que poden, i volen, aprofitar.

Ahir els dos nacionalistes varen sortir en tromba per carregar contra el Gobierno de Sánchez per cedir davant l’independentisme. Asseguren que l’aparició del relator, aquesta figura estèril i sombòlica que intentarà organitzar i posar ordre a les reunions de la taula de diàleg entre els partits catalans i espanyols, és la demostració que el socialista està disposat a… Bé, vendre Espanya i tots aquests titulars que donen.

La dreta espanyola escalfa els motors, tot i que en públic defensen amb vehemència que la justícia és imparcial i justa saben que la dinàmica del judici polític anirà en contra de la imatge de l’Estat i, de retruc, pot esperonar les bases independentistes a aixecar-se de nou per pressionar el Govern i el Parlament a fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre.

Mentiríem si diguéssim que l’independentisme, tant polític com social, està preparat per l’embat. L’executor del 155 a Catalunya, l’exsecretari d’Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, ho explicava molt bé. Preguntat sobre quina reacció s’espera de la sentència del judici, respon: “hi haurà una setmana de lio, si és que arriba a ser una setmana, després tothom anirà a treballar, com sempre”.

El nacionalisme espanyol prepara l’embat, els arquitectes i executors del 155 saben que l’independentisme viu en una posició de feblesa que, amb el record de fa un any, subestima la capacitat d’acció i d’indignació dels carrers. Com apuntàvem fa poc, seria un greu error que les entitats, els partits i les institucions no arribin llestes a la sentència. És l’hora d’anar coordinant accions i mobilitzacions per esperonar les bases per un embat on, aquest cop, el nacionalisme espanyol voldrà liquidar tot el moviment. La idea d’una nova intervenció mitjançant el 155, llarga i contundent, agafa cada vegada més força.

Relacionats