Divendres, 10 de juliol de 2020 - Edició 715
La República

Cupaires, presenteu-vos a les generals

Com diu el tòpic, aquestes eleccions generals no són unes eleccions qualsevols. Però mirin, certament, aquestes són una oportunitat d’or perquè l’Estat i el Congreso s’instal·lin en un caos que, […]

Joan Solé
Joan Solé 04/03/2019

Com diu el tòpic, aquestes eleccions generals no són unes eleccions qualsevols. Però mirin, certament, aquestes són una oportunitat d’or perquè l’Estat i el Congreso s’instal·lin en un caos que, de fet, ells mateixos han provocat judicialitzant la política i consolidant la trinxera del nacionalisme espanyol excloent.

Són les terceres eleccions generals en només quatre anys, és una de les cambres parlamentàries més inestables de la Unió Europea i les majories són tan ajustades que una gran representació independentista ho pot condicionar absolutament tot. Això sí, ho pot condicionar si té la determinació i la voluntat de fer-ho i no s’enreda en batalletes parlamentàries.

ERC i el PDeCAT poden cometre un error garrafal si es presenten amb un programa electoral per reformar vés a saber què de l’Estat o per intentar esgarrapar un pam més de competències que, després, són paper mullat. Tot i tombar els pressupostos, és ben cert que les dues forces tenen poca credibilitat si no hi ha un element de pressió que els posi al seu lloc.

De les últimes eleccions generals hi ha eslògans com “Som República”, promeses d’abandonar el Congrés en divuit mesos i una representació autonomista liderada per Campuzano que no fa creïble ni el discurs ni la llista.

L’únic element que avui disposa l’independentisme polític per posar a ratlla aquest teatre és la CUP. L’hora és greu i excepcional, i en moments com aquests cal empassar-se un gripau. És necessari que els cupaires es presentin a les generals? No és que sigui necessari, són imprescindibles.

La participació de la CUP a les generals sacsejaria les urnes i canviaria les majories a Catalunya. A les eleccions generals sempre hi ha menys participació i menys vot independentista. Sempre. En les darreres al Congrés ERC i PDeCAT van sumar 1.111.133 vots. En les de l’any 2015 1.169.035. En el referèndum de l’1 d’octubre 2.044.038 van dir ‘Sí’. A les eleccions del 21 de desembre, 2.079.340 persones van donar suport a les forces independentistes.

És moment de canviar la dinàmica. Cupaires, presenteu-vos a les generals i instal·leu l’excepcionalitat al Congreso.

Relacionats