Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Urnes o canons

Avui ha estat un gran dia per a la nostra ciutat, la tercera més poblada de Catalunya. De fet, un gran dia per la democràcia del nostre país. El Ple […]

Miquel Estruch
Miquel Estruch 24/09/2014

Avui ha estat un gran dia per a la nostra ciutat, la tercera més poblada de Catalunya. De fet, un gran dia per la democràcia del nostre país.

El Ple de Badalona ha aprovat la moció favorable a la consulta del 9N amb els vots favorables dels grups municipals del PSC, CiU i ICV-EUA. Una sòlida majoria de 16 regidors dels 27 que composen el consistori que tenia, a més, el suport i l’aval d’ERC i la CUP.

Avui hem vist com la línia que divideix els demòcrates dels altres quedava clarament remarcada al ple de l’Ajuntament. La gran majoria a un costat i, a l’altre, un sol partit.

L’alcalde del PP de la nostra ciutat, amb la seva típica actitud de pinxo de taverna, ja ens va amenaçar no fa gaire, dient-nos que estaria al peu del canó per evitar que el dia 9N els badalonins i les badalonines poguéssim votar. Bé, de fet, va dir que seria al peu del canó per defensar la legalitat (la seva única i inqüestionable legalitat, és clar) per garantir que el 9N pogués transcórrer amb “normalitat”.

Entesos!

Queda clar, doncs, que per tan lamentable personatge, el fet de votar NO és un fet normal sinó que és una anormalitat il·legal. És més, es tracta d’una acció subversiva per la qual és necessari posar-se al peu del canó per tal d’evitar-la.

Per a ells, no hi ha cap altra democràcia que la que imposa l’imperi d’una llei que va ser forjada sota els condicionants de la por i va ser votada per menys d’una quarta part de les persones que avui tenen dret de vot en el país. Una llei que atempta directament contra la nostra sobirania i la legítima aspiració al dret a decidir del poble català.

Els seus arguments es basen en el reconeixement d’una sola legalitat. Una legalitat espanyola que constreny i limita la catalana. Una legalitat que pretén imposar-se per damunt de la legalitat i la legitimitat que emanen de la voluntat popular dels catalans i catalanes expressada de forma clara i contundent, tant a les urnes com al carrer.

Una voluntat que és un clam: Volem votar!

Diuen que no hi ha democràcia sense respecte a la Llei. L’Estat de dret, diuen, se sustenta sobre els sòlids pilars de les lleis. És cert que les lleis són i han de ser les estructures sobre les que es fonamenti qualsevol societat complexa, però mai cap llei es pot situar per damunt de la voluntat popular. És aquesta voluntat l’autèntica base de qualsevol societat lliure. D’això en diem democràcia (govern del poble). L’altra cosa seria, simplement, burocràcia, despotisme legislat o, fins i tot dictadura. 

Avui, però,a Badalona ens hem de felicitar perquè ha estat la democràcia qui ha guanyat la partida, per més que alguns ens vulguin fer entendre altres raons. 

Doncs ara, enteneu-me bé vosaltres (els altres) a mi:

Si, com desitjo, espero i confio, el govern posa les urnes el 9N, tingueu tots per segur que, per més que en sigueu els que us poseu al peu del canó, aquest qui escriu es plantarà a l’altra banda, a boca de canó,  per tapar-la-li amb el seu vot. 

I ja veurem llavors, si d’entre els que esteu a l’altra banda de l’enginy n’hi ha cap, per més pinxo que sigui, que tingui allò que cal tenir per encendre la metxa en l’intent d’evitar que dipositi el meu vot per la ranura. 

Ho veurem el 9N:  Uns ja ens heu deixat ben clar que sereu al peu del canó, qui sap si amb un llumí a prop de la metxa. Nosaltres, en canvi…serem, com sempre,  a peu d’urna i amb una papereta a la mà, disposats a exercir d’homes i dones lliures.

Veurem llavors on és la força de debò, si als vostres canons o a les nostres urnes.