Dimecres, 14 d'abril de 2021 - Edició 993
La República

Unes quantes preguntes sobre l’aigua

Probablement, en algun moment de la nostra vida, molts de nosaltres ens hem sentit tan desbordats pels esdeveniments que, enlloc de construir un discurs, preferim expressar les nostres inquietuds en […]

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras 14/05/2008

Probablement, en algun moment de la nostra vida, molts de nosaltres ens hem sentit tan desbordats pels esdeveniments que, enlloc de construir un discurs, preferim expressar les nostres inquietuds en forma de preguntes. Avui, us en fem unes quantes. Potser, si ens hi ajudeu, tots plegats estarem més a prop de les respostes.

– Per què el Govern català desestima alternatives al transvasament de l’Ebre sense haver-les estudiat? Per què no escolta les propostes dels ciutadans al servei dels quals està? Per què ignora les massives manifestacions d’aquests ciutadans i trenca els acords que hi té signats?

– Per què el transvasament cap a València promogut pel PP era antidemocràtic i el transvasament cap a Barcelona promogut pel PSC-PSOE, no?

– Per què les macrourbanitzacions i els camps de golf projectats pel PP al País Valencià eren un atemptat ecològic; i no la nova “Las Vegas” que el Govern de l’Aragó vol construir enmig del desert de Los Monegros?.

– Per què els hotels, restaurants i demés serveis turístics de les Terres de l’Ebre, Tarragona o Lleida poden patir restriccions d’aigua des de fa anys i els de Barcelona no?

– Per què els pagesos d’aquestes zones no poden fer servir aigua per regar els conreus, i els industrials i constructors de Barcelona, sí? Per què es considera imprescindible l’aigua potable per omplir una formigonera i no per a regar un enciam?

– Per què s’utilitza l’aigua potable per processos industrials i per llençar-la pel vàter?

– Per què es prefereix fer noves canonades, en lloc d’arreglar les ja existents que registren pèrdues del 30 % del seu cabal en alguns punts? Qui hi guanya? És perquè el manteniment de la xarxa l’han d’assumir les empreses distribuïdores, mentre que les noves canonades les paguem tots els contribuents amb els nostres impostos?

– Per què es concedeix la construcció de la nova canonada a la mateixa empresa que fa una gestió tan pèssima de la xarxa que ja té sota el seu control? Per què no és obligatori recollir les aigües pluvials als polígons industrials? I per què no és obligatori reciclar aquesta aigua?

– Per què molts periodistes i molts polítics catalans “obliden” que les aportacions de nutrients, sòlids i aigua dolça dels rius són imprescindibles per a l’equilibri de les nostres costes i de la vida marina, incloent els peixos que mengem?

– Per què, en un acte de la demagògia, s’insisteix a dir que l’aigua que arriba al mar és aigua llençada? Algú troba normal que es pesquin sípies a 15 km riu Ebre amunt o que l’aigua salada arribi fins a Tortosa, a més de 30 km del mar?

– Per què els polítics que ens governen no escolten els tècnics que avisen del perill (entre d’altres) de la salinització de molts sòls i aqüífers de les Terres de l’Ebre que els condemna a la desertització per manca d’aigua dolça?

– Per què aquests mateixos polítics consideren que el cabal ecològic del riu Ebre és únicament i exclusiva el que permet la refrigeració del nucli de la central nuclear d’Ascó?

– Per què a la província de Tarragona hi ha totes les centrals nuclears de Catalunya, el complex petroquímic (alimentat amb l’aigua del transvasament), el macroabocador de Tivissa, a més de parcs eòlics que enlloc del país… i, tot i així, es continua titllant d’insolidària la gent de l’Ebre?

Nota: Article escrit conjuntament amb Meritxell Algueró