Dilluns, 21 de setembre de 2020 - Edició 788
La República

UNA DUI UNITÀRIA

Els camins del senyor són inescrutables, diu la cita. També els de la política. Segons Bloomberg, Mas confia en la Unió Europea.Seran els “grans” d’Europa qui prendran la iniciativa. El […]

ISIDRE PALMADA BADIA
ISIDRE PALMADA BADIA 10/04/2015

Els camins del senyor són inescrutables, diu la cita. També els de la política. Segons Bloomberg, Mas confia en la Unió Europea.Seran els “grans” d’Europa qui prendran la iniciativa. El President hi compta.
 
Per a fer què? Per avalar una Declaració Unilateral d’Independència (DUI)? Per impulsar un Referèndum d’Autodeterminació? Per obligar a Espanya a negociar la secessió? Bloomberg obre les possibilitats i suggereix un i… per què no?
 
El 9 d’abril, Dolors Camats, en una entrevista a Vilaweb, sostenia que “de manera unilateral no ens en sortirem”. ICV ha comprat la tesi de Podemos, de la correlació de forces espanyola. El principal escull és la majoria absoluta del PP. Si desapareix, Madrid s’avindrà a negociar un referèndum d’autodeterminació.
 
A diferència de Mas, la Camats sembla més creïble. Allò que li dóna força és que Podemos ha acceptat de parlar de la qüestió. Encara que sigui amb ambigüitat i en un rerefons unionista. Però és més real.
 
Mas subratlla que el fet que cap estat de la Unió Europea s’hagi posicionat en contra de la independència “és un senyal positiu per als catalans. Seria prou fàcil per aquests països donar suport explícit a les posicions de govern espanyol, però no ho han fet”.
 
El 30 de març, Convergència i Esquerra varen comprometre’s a declarar la independència, perquè veuen que Espanya no s’avindrà mai a la secessió, ni acceptarà cap plataforma que la possibiliti.
 
Podemos té línies vermelles. El seu Dret de Decidir arriba fins a transformar l’estat, no a la independència. Si cal, posaran a sufragi una nova constitució. Després, si els independentistes fossin tan tossuts, potser aquell referèndum de la Camats es podria fer, potser…
 
Mas i Camats, tanmateix, juguen entre intuïcions. Estan d’acord en parlar amb Madrid. Fins i tot Mas confia a evitar una DUI i a negociar una secessió amistosa, patrocinada pels “grans” d’Europa.  Seria fàcil doncs, que els dos fessin una anàlisi similar del 27S.
 
Allò que cou és la força dels catalans, sobretot dels independentistes. De manera que un procés constituent, d’esquerres i independentista, és encara possible…i preferible.
 
Isidre Palmada 
Banyoles,10/4/15
 

Relacionats