Dijous, 1 d'octubre de 2020 - Edició 798
La República

SALTAR PANTALLES

Ara “se salten” pantalles com “se saltaven” els capítols del llibre per saber un desenllaç que no podies esperar a conèixer. Saltem–nos–les! Anem més enllà del 27S. S’haurà de formar […]

ISIDRE PALMADA BADIA
ISIDRE PALMADA BADIA 29/04/2015

Ara “se salten” pantalles com “se saltaven” els capítols del llibre per saber un desenllaç que no podies esperar a conèixer. Saltem–nos–les! Anem més enllà del 27S. S’haurà de formar un govern i… què diríeu? Serà d’un sol partit, amb majoria absoluta? Serà una coalició? Què serà, serà…?
 
Molts debaten sobre el 27S. Sobre les llistes… úniques, separades, de país? Depèn de les municipals? De les baralles en el Parlament? De l’ascens de l’esquerra alternativa? Més debats sobre si… Plebiscitàries? Plebiscitàries en vots o bé en parlamentaris? Constituents, millor? Etc. Vana discussió. Allò que comptarà, finalment, és el govern que es formarà després del 27S.
 
De fet, la deliberació d’aquests dies gira al voltant d’Europa. La clau de la polèmica són la Unió Europea, la institució, i cadascun dels estats. Els d’ICV, d’Unió, de Podemos, de Colau, etc. ho veuen molt verd, molt en beceroles. Ratllen la tesi de Margallo i Rajoy que presumeixen de tractats i sentencien l’apocalipsi si la Generalitat pretén la secessió.
 
D’altres, més optimistes i més decidits, aspiren a fer un forat a Europa. Posen condicions: majories àmplies, llistes unitàries, fulls de ruta acordats… etc. Subratllen i posen l’accent en aquestes condicions i elaboren un discurs amb aquests requisits i l’impulsen amb l’esperança de seduir als europeus i d’afermar les pròpies conviccions.
 
No obstant això, mentre la Generalitat no departeixi amb els estats europeus i no els posi en la disjuntiva d’acceptar la secessió, la polèmica serà un exercici nostrat, una pura dèria pintoresca. Saltar la pantalla casolana i anar més enllà ens ajudaria moltíssim.
 
Què passarà després del 27S? S’haurà de fer un govern de coalició? Serà fort i deliberatiu? O bé dispers i dubitatiu? Estarà a l’altura dels reptes? I si l’assagéssim ara, després de les municipals, aquesta coalició? Funcionaria? Impulsaria el debat electoral del 27S? No ens ajudaria a comprendre millor la ruta de la política? Saltar endavant per assajar l’estructura d’estat del govern de coalició… No convindria?
 
Isidre Palmada 
Banyoles, 29/4/15

Relacionats