Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

Referèndum Constitucional

Tanmateix, mai com avui no tindrem un Madrid més convuls i disposat.  Joan Carles ha marxat en ple agost, per invisibilitzar-se. Molts no volen que això quedi d’aquesta manera (tampoc els catalans)

ISIDRE PALMADA BADIA 17/08/2020
Felipe VI i son pare, Juan Carlos

L’enrenou de Joan Carles ha obert una petita crisi en els partits de govern de Madrid. Els ha posat el mirall i s’hi han vist, de morros:  Tan republicans com s’entrelluscaven i el mirall, com el cotó, no enganya.

Algú podria aprofitar-la, aquesta contradicció, i proposar una tàctica que, vés a saber, podria ser tota una estratègia. M’explico: què passaria si aquests partits formessin una taula i parlessin d’un referèndum? (s’ha d’aclarir, immediatament, que no seria vinculant. Sinó un referèndum “consultiu” i per tots els espanyols). “Monarquia o República” què en penses?

Els catalans “malèficament” podríem treure’n profit i convertir-lo en una triada: Monarquia o República espanyola, o bé República catalana. Així, finalment, aconseguiríem una fotografia clara i oficial.

Si ho mirem bé: no és això, el què volia Rufián? No seria un repte per l’independentisme? Quin mapa en sorgiria? I per un altre costat: No seria, la república espanyola, una “tercera via”, per fer net i foc nou? Quant republicà hi ha a Espanya?

Algú podria dir que, ara, ja tenim la covid-19 i que un referèndum amb plena pandèmia no és aconsellable. Algú també pot objectar que és perillós, aquest referèndum: Ens podria sorprendre a tots.

Tanmateix, mai com avui no tindrem un Madrid més convuls i disposat.  Joan Carles ha marxat en ple agost, per invisibilitzar-se. Molts no volen que això quedi d’aquesta manera (tampoc els catalans).

Isidre Palmada

Camós,  9 d’agost 2020